Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Akredytacja Erasmus+

                          

WIELKI SUKCES GASTRONOMA
Akredytacja Erasmus+





Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej uzyskał akredytację w sektorze Kształcenie i Szkolenia zawodowe złożonych w ramach akcji 1. programu Erasmus+ w konkursie 2020 (EAC/A02/2020).

Tym samym należymy do grona nielicznych szkół w Polsce, które posiadają akredytację Narodowej Agencji Programu Erasmus+.

 

Już wkrótce kolejne grupy  uczniów technikum Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych, beneficjentów  nowego, rozpoczynającego się projektu  „Gotowanie kluczem do sukcesu – szkolimy się w Hiszpanii”  spędzi miesiąc w słonecznej Maladze. Projekt realizowany jest od zeszłego roku szkolnego w ramach programu unijnego Erasmus Plus, obejmującego organizację praktyk łącznie dla 36 praktykantów. Uczniowie  podczas poprzednich projektów, w czasie praktyk szkolili swoje umiejętności w najlepszych hiszpańskich restauracjach w sercu Malagi. Nie tylko zgłębiali tajniki kuchni hiszpańskiej, ale również mieli okazję zwiedzić to piękne miasto i jego atrakcje. Młodzież widziała między innymi ruiny zamku Giblarfaro, twierdzę Alcazaba, Ogród Botaniczny czy  Muzeum Motoryzacji i Mody. Uczniowie mieli również okazję zobaczyć jedno z najpiękniejszych miast Andaluzji – Rondę, usytuowane nad malowniczym wąwozem.

Praca i postawa naszych uczniów ponownie zostały  wysoko ocenione. Tribeka, partner projektu, napisał bardzo pochlebny artykuł o naszej młodzieży, który ukazał na stronie European Training Networks, międzynarodowej organizacji edukacyjnej zajmującej się organizacją praktyk zawodowych.

Jest to kolejny projekt unijny realizowany w szkole. W poprzednich latach  uczniowie bielskiego Gastronoma odbywali także praktyki we Włoszech,  w pięknym i słonecznym Riminii. Po zakończeniu obecnego projektu startujemy z opracowaniem kolejnego, a dzięki uzyskanej akredytacji będzie to znacznie łatwiejsze.

Beata Pieńkowska, Sabina Frycz