Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

OPIEKUN PRAKTYK ZAWODOWYCH i PRACOWNIKÓW MŁODOCIANYCH

mgr inż. Sabina Frycz - kierownik szkolenia praktycznego


Wstępny harmonogram praktyki zawodowej w roku szkolnym 2023/2024

1. Termin: 03.04.2024 – 30.04.2024

Klasy:

  • 3TŻ1
  • 3TŻK
  • 3TTŻ

2. Termin: 13.05.2024 – 07.06.2024

Klasy:

  • 4TŻ1
  • 4TŻ2
  • 4TT



ZAJĘCIA PRAKTYCZNE W KLASACH 1-3 BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA

PRACOWNICY MŁODOCIANI

x  - oznacza dzień przeznaczony na zajęcia praktyczne

Dzień tygodnia Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
Klasa 1ax X
Klasa 2ax
X X
Klasa 3ax
X X X

 


Aktualnie współpracujemy z blisko 60 podmiotami szkolącymi uczniów. Są to znane z dobrej kuchni restauracje, karczmy oraz nowoczesne stołówki. Wszyscy uczniowie pionu gastronomicznego w toku kształcenia zapoznają się z gastronomią hotelową. Przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych na praktykach produkują potrawy i poznają arkana organizowania usług gastronomicznych z wykorzystaniem programów komputerowych, profesjonalnej obsługi bankietów, konferencji, seminariów. spotkań biznesowych i prywatnych, a także świadczenia usług cateringowych. Uczniowie z klas o profilu technik usług kelnerskich dodatkowo przygotowują się do wykonywania zadań barmana i baristy.
Uczniowie z klas o profilu
technik technologii żywności w ramach pierwszej praktyki w zakładach cukierniczo-piekarniczych i cukierniach hotelowych produkują wyroby cukiernicze, poznają sztukę dekorowania ciast, ciasteczek, tortów, deserów i zasady magazynowania. Druga praktyka wprowadza w zagadnienia organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie żywności. Opanowanie tych wszystkich umiejętności w praktyce zgodnie z z europejskimi standardami w zakładach oraz w Szkole otwiera przed absolwentami ZSGiH perspektywy wykonywania ciekawej pracy w gastronomii i branży spożywczej, szybkiego awansu i podejmowania własnej działalności gospodarczej. Zawody związane z żywieniem ludzi i produkowaniem żywności są bardzo poszukiwane na rynku polskim i w krajach UE.



Równolegle do praktyk zawodowych Szkoła organizuje uczniom w toku kształcenia zajęcia praktyczne w warsztatach szkolnych przy ul. Filarowej 50, szkolnych pracowniach technologicznych i obsługi gości w budynku przy ul. Jana III Sobieskiego 15 i otwartych we wrześniu 2019r. ze środków unijnych Pracowniach Szkolnych przy ul. Filarowej 52.
Miejsca praktyk zamieszczone są poniżej, zachęcamy do odwiedzenia stron internetowych tych zakładów w celu lepszego rozeznania.