Praktyki zawodowe

KIEROWNIK SZKOLENIA PRAKTYCZNEGO

mgr inż. Dorota Wojciech

 


Harmonogram praktyki zawodowej w roku szkolnym 2019/20

PRAKTYKA ZAWODOWA

w klasach Technikum Zawodowego nr 8

 


ZAJĘCIA PRAKTYCZNE W KLASACH 1-3 BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA

PRACOWNICY MŁODOCIANI

 


Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej na praktykach zawodowych i zajęciach praktycznych w klasach drugich i trzecich dla uczniów Technikum Zawodowego i we wszystkich klasach Branżowej Szkoły I stopnia doskonalą umiejętności w zakresie produkcji potraw i obsługi konsumenta w renomowanych zakładach gastronomicznych na terenie Podbeskidzia, dużych miast Polski, miejscowościach nadmorskich oraz za granicą zgodnie z harmonogramem.


Aktualnie współpracujemy z blisko 60 podmiotami szkolącymi uczniów. Są to znane z dobrej kuchni eleganckie restauracje, popularne karczmy oraz nowoczesne stołówki. Wszyscy nasi uczniowie w toku kształcenia zapoznają się z gastronomią hotelową. Cenne doświadczenia zawodowe nabywają w hotelowych kuchniach, restauracjach, barach i kawiarniach. Poznają arkana profesjonalnej obsługi gastronomicznej bankietów, konferencji, seminariów i innych spotkań biznesowych i prywatnych, a także świadczenia usług cateringowych.
Natomiast uczniowie z klas o profilu kelner w klasie czwartej w hotelowych barach przygotowują się do wykonywania zadań barmana i baristy. Opanowanie tych wszystkich umiejętności na praktyce w zakładach oraz w Szkole otwiera przed absolwentami perspektywy wykonywania ciekawej i absorbującej pracy w gastronomii.



Równolegle do praktyk zawodowych Szkoła organizuje uczniom zajęcia praktyczne  w warsztatach szkolnych przy ul. Filarowej 50 i w nowo otwartych Pracowniach Szkolnych przy ul. Filarowej 52
Miejsca praktyk zamieszczone są poniżej – zachęcamy do odwiedzenia stron internetowych miejsc praktyk – będziecie lepiej przygotowani do podjęcia pracy.

 


Wykaz zakładów, z którymi współpracuje ZSGiH w Bielsku-Białej
w ramach prowadzenia praktyk zawodowych

 

1. Miejsca praktyk dla uczniów Branżowej Szkoły I stopnia

2.PRAKTYKA ZAWODOWA W ZAKŁADACH GASTRONOMICZNYCH