Drodzy Ósmoklasiści!
Nie możecie odwiedzić teraz naszej szkoły, to my przychodzimy do Was!
Poznajcie naszych Absolwentów, Uczniów i Nauczycieli!


Drodzy Ósmoklasiści! Poznajcie tym razem niezwykłego Szymona Sadkowskiego. Rzucił wszystko i wyjechał w Bieszczady??? W pewnym sensie - rzucił wszystko i poszedł za wielką swoją pasją. Kilka dni temu obronił dyplom aktora sceny muzycznej! Z całego serca gratulujemy! Montaż: Adrian Miller


Drodzy Ósmoklasiści! Zadanie dla Was na najbliższy tydzień to kopytka na słodko. Poznajcie Tomka Jarmolskiego! Trzecie miejsce w konkursie Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, pierwsze miejsce w konkursie Junior Culinary Cup, a obecnie zaproszenie do udziału w międzynarodowym konkursie dla szefów kuchni i kucharzy Chef Culinary Cup. Tomek to nasz Mistrz i jedna z najważniejszych kulinarnych wizytówek szkoły! Spróbujcie tradycyjnych kopytek w zupełnie nietradycyjnej odsłonie.


Pan Paweł Dzierza jest Absolwentem naszej szkoły, potem ukończył Socjologię na Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej oraz Kulturę mediów na Uniwersytecie Śląskim. Był bardzo aktywnym działaczem społeczności akademickiej, przewodniczył Samorządowi Studenckiemu ATH, był organizatorem Juwenaliów Podbeskidzia w 2015 roku, I Tygodnia Kultury Akademickiej w 2016 oraz pierwszej konferencji studenckiej w naszym regionie poświęconej problemom demograficznym Bielska-Białej „Determinanty rozwoju społeczno-gospodarczego - gospodarka, edukacja, innowacje”. Jest inicjatorem powstania na ATH eSports Team – akademickiej drużyny eSportowej. Pan Paweł Dzierza jest także specjalistą ds. nowych mediów, a obecnie kieruje Działem Marketingu i Promocji Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. I co dla nas bardzo ważne – zaprasza Was dzisiaj do Gastronoma!!!


Drogie Przedszkolaczki! Dzisiaj zwracamy się do Was, bo talent kulinarny i miłość do zdrowego jedzenia trzeba rozwijać od najmłodszych lat. Do swojej maleńkiej kuchni zapraszają dzisiaj Kornelka i Dawidek - obydwoje, jak na bliźniaki przystało wybierają się oczywiście do Gastronoma💚 Montaż: Adrian Miller


Wakacje nie stanowią żadnej granicy dla naszej aktywności, a wręcz przeciwnie. Pani Profesor Ewa Hess-Rykała oraz Pani Profesor Katarzyna Krupa przywitały lato nad wyraz apetycznie. Można tradycyjnie, można nowocześnie - to nie ma znaczenia. Ma być pysznie i koniec! Tego, jak kuchnia łączy pokolenia i upodobania smakowe nauczycie się już we wrześniu!


Drodzy Ósmoklasiści, poznajcie Zosię Sztwiertnię. To utalentowana aktorsko, niesłychanie elokwentna wielbicielka rzeczy wszelakich, zatroskana o los planety harcerka, która na domiar kocha karmić swoich przyjaciół. Tym razem karmi przepyszną zupą tajską! Montaż zrobił niezawodny Adrian Miller


Kuba Dobija to zaledwie nasz pierwszoklasista, a już z pasją podszedł do słynnych gruzińskich chinkali. Jak mówi "miłości do kuchni nauczyła go Mama, natomiast Gastronom utwierdził go w przekonaniu, że tej miłości pozostanie wierny" P.S. Montaż Adrian Miller


Poznajcie ekipę naszych nauczycieli wychowania fizycznego - Panie Agnieszka Hyrlik, Jadwiga Pawlik, Iwona Adamczyk, Arleta Szafran, Monika Podolska oraz Panowie - Wojciech Błasiak oraz Przemysław Śnieżko. Dobry kucharz, ale i cukiernik, ale i kelner musi mieć świetną kondycję fizyczną. A zatem zapraszamy do rozgrywki!


Dajemy rękę sobie uciąć, że są wśród Was artyści sceny. Jeżeli tak, to od razu po przyjściu do naszej szkoły przyłączcie się do stowarzyszenia artystycznego "Kuchnia teatralna"! P.S. Montaż Adrian Miller, nasz tegoroczny Absolwent. P.S. 2. Piosenka w tle w wykonaniu znanej już Wam Weroniki Faber.


Przychodząc do naszej apetycznej i aromatycznej szkoły łatwo się zatracić w przestworzach kuchni. Tymczasem Pani Profesor Ewa Kwiatkowska-Kos w przepiękny sposób zadba o to, abyście poznali też przestworza literatury i malarstwa. Spójrzcie tylko, jak subtelnie łączyć można kuchnię ze sztuką! Tym sposobem rozsmakujecie się u nas podwójnie! Zapraszamy na lekcje języka polskiego!


 Pamiętajcie, że w życiu trzeba mieć pasję. Pani Profesor Aleksandra Jąkalska ma co najmniej trzy - jedną jest przedmiot, którego uczy (niech on lepiej pozostanie tajemnicą), drugą jest woda. Woda - jak mówi Pani Jąkalska - niesie ze sobą wolność. Trzecia wiąże się z drugą - Pani Profesor kocha klimaty survivalowe. Tej ostatniej z pasji Profesorki doświadczycie z pewnością na Jej lekcjach 😉


Gotowanie gotowaniem, pieczenie pieczeniem, a przecież równie potrzebna jak chleb jest strawa duchowa. Mistrzem w tej materii był przez cztery lata Daniel Koska - utalentowany muzycznie, najwrażliwszy z wrażliwych na piękno sztuki, obecnie student Zarządzania i Inżynierii Produkcji na Wydziale Budowy Maszyn i Informatyki ATH w Bielsku-Białej. Należał do tej grupy Uczniów, których za żadne skarby świata nie chcieliśmy wypuścić ze szkoły, zresztą pozostał jej wierny i nadal gra w produkcjach naszego szkolnego stowarzyszenia artystycznego "Kuchnia teatralna". Maestro! Do dzieła!



Poznajcie Pana Profesora! Sławomir Dudys – absolwent i obecnie od kilku lat nauczyciel w naszej szkole. Marzył o tym, aby zostać artystą plastykiem, poza tym, że malował i rzeźbił grał również na dwóch instrumentach w orkiestrze dętej. Koleje losu zaprowadziły go jednak do „Gastronoma”, gotowania w ogóle nie czuł i jakoś nieszczególnie dobrze kojarzyły mu się – jak wtedy mawiał – „stare kuchary”. Z czasem jednak jedna iskra wznieciła prawdziwy i potężny ogień. Profesor odkrył w sobie kolejną wielką pasję, zdobywał najwyższe noty w prestiżowych konkursach kulinarnych i tak oto połączył ze sobą dwie swoje miłości – sztukę i kuchnię, a stąd był już tylko krok do kulinarnego artyzmu. Dzisiaj jest mistrzem zawodu dla młodych kucharzy, nieprzerwanie uczy ich, że gotowanie to właśnie wielka sztuka tworzenia. I jeszcze jedno – już nie mówi „stare kuchary”, tworząc nową - artystyczną jakość zawodu.


Drodzy Ósmoklasiści, tym razem poznajcie Kacpra Sproskiego, naszego tegorocznego Absolwenta. Kacper przyszedł do naszej szkoły nauczyć się zawodu. Po drodze stał się wirtuozem kuchni! Pokazał to podczas "Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny", gdzie stanął na podium z trzecią lokatą w kraju!!! Puchar obronił bez trudu również na "Europejskim Konkursie Kulinarnym"!!!


Kochani Ósmoklasiści! Pełna energii i słońca Pani Profesor Monika Podolska kocha dwa kółka ponad wszystko i uwielbia pyszne jedzenie, no bo jakże można nie uwielbiać jedzenia w naszej smakowitej szkole?! Na szczęście Pani Profesor ma na to radę :)


Drodzy Ósmoklasiści, zapraszamy na filmowy spacer po szkole.

Weronika Faber to tegoroczna maturzystka. Pełna pasji zawsze z wielkim entuzjazmem podchodziła do kolejnych wyzwań. Podczas czterech lat nauki w naszej szkole doskonaliła umiejętności we włoskim Rimini i hiszpańskiej Maladze, gdzie odbywała praktyki zawodowe. W tzw. międzyczasie... śpiewała - i wyśpiewałą sobie też kilka pięknych nagród w konkursach wokalnych. Związana ze szkolnym teatrem pokochała scenę - z wzajemnością zresztą. Dzisiaj zaprasza do "gastronoma" kolejnych adeptów sztuki kulinarnej :)


 Dzisiaj na odmianę pewien Pan (to w takim razie Drogie Ósmoklasistki) ;)

Marcin Lubański to jeden z najpiękniejszych uśmiechów naszej szkoły. Niestety już tegoroczny absolwent. Marcin jest kulinarnym mistrzem, wirtuozem smaku i aromatu. Zdobył masę nagród miażdżąc konkurencję swoim niezwykłym wyczuciem kuchni. Gotowanie kocha ponad wszystko. Dzisiaj zaprasza Was do podążania jego śladami - "Gdy przyszedłem do szkoły nie umiałem zrobić nawet jajecznicy", a dzisiaj?


 Scenariusz filmu - Marcin Lubański, kamera, montaż i aranżacja wnętrz
Adrian Miller - również nasz tegoroczny maturzysta 🙂