Czas na przygodę w Portugalii :)
Wspomnienia z Malagi, która rozpieszczała nas cudownym słońcem, delikatną bryzą i śródziemnomorskim klimatem, wciąż rozgrzewają ambicje uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej.
Jeszcze nie tak dawno przeżywaliśmy fantastyczną przygodę w Hiszpanii, gdzie w ramach projektu „Hiszpańskie smaki w Gastronomie” odbywaliśmy trzytygodniowe praktyki zawodowe. Był to dla nas czas wielu wyzwań, nowych doświadczeń i wielka lekcja samodzielności. Poznawaliśmy historię i kulturę Hiszpanii, zwiedziliśmy historyczną część Malagi oraz Mirabelę. Współpracowaliśmy z mistrzami kuchni hiszpańskiej, którzy przekazali nam ogromną wiedzę, a zdobytymi umiejętnościami dzieliliśmy się ze społecznością naszej szkoły podczas specjalnie zorganizowanych warsztatów.
Z radością wspominamy naszych tutorów i cały zespół wybitnych kucharzy i kelnerów z restauracji El Balneario - Baños del Carmen, Astrid Taperia Organica oraz El Gallo Ronco, gdzie poznawaliśmy tajniki kuchni hiszpańskiej i uczyliśmy się języka. Nasza praca i przyjazne, otwarte usposobienie, a także umiejętność posługiwania się językiem angielskim i znajomość podstaw języka hiszpańskiego zostały docenione.
Chociaż podczas jesiennych dni nasze serce wciąż rozgrzewają wspomnienia z Malagi, to czas zacząć przygotowania do nowego projektu pt. „Portugalskie smaki w Gastronomie”.
Tym razem w ramach projektu 18 uczniów z klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych wyjedzie na trzy tygodnie do portugalskiego miasta Setubal, położonego niedaleko Lizbony. Podczas praktyki uczniowie będą pracować w portugalskich zakładach gastronomicznych, gdzie poszerzą swoje gastronomiczne umiejętności i wzbogacą swój warsztat kulinarny o nowe doświadczenia i wiedzę, tj.:
- umiejętność przygotowania potraw i napojów kuchni portugalskiej,
- poszerzenie kompetencji językowych w zakresie języka angielskiego z uwzględnieniem języka zawodowego oraz opanowanie w stopniu podstawowym języka portugalskiego
- udoskonalenie posługiwania się językiem obcym przez uczniów i nauczycieli podczas pracy zawodowej i w życiu codziennym,
- wiedza teoretyczna z zakresu kuchni portugalskiej z uwzględnieniem kultury, tradycji i zwyczajów,
- kompetencje międzykulturowe, zniesienie barier transgranicznych, ułatwienie mobilności na rynku pracy, ułatwienie nawiązywania kontaktów oraz otwarcie się na inne osoby i wielokulturowość,
- wyrównanie szans społecznych i zapobieganie wykluczenia społecznego, wyrobienie umiejętności pracy w zespole, pod presją czasu, radzenie sobie ze stresem.
Partnerem projektu jest organizacja Pessoa Academy, która promuje, organizuje i zarządza zdobywaniem doświadczenia zawodowego oraz programami edukacyjnymi. Głównym zadaniem organizacji jest dostarczenie zawodowego doświadczenia umożliwiającego rozwój umiejętności zawodowych i personalnych uczestników programów.
W najbliższych tygodniach rozpoczniemy naukę języka portugalskiego. Znajomość podstawowych zwrotów w języku portugalskim ułatwi nam współpracę z zespołem. Odbędą się też spotkania z psychologiem, podczas których będziemy trenować umiejętności interpersonalne. Planowany wyjazd jest dla nas ogromna szansą, ale też dużym wyzwaniem. Przygotowania są niezbędne i będą mocnym fundamentem dla naszego projektu. Stawiamy więc odważnie pierwsze kroki i myślami już jesteśmy w portugalskim Setubalu J
Jeszcze o nas usłyszycie. A teraz do dzieła! Olá aventura!