Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

KURS JĘZYKOWY NA MALCIE W ST. JULIAN’S W RAMACH PROJEKTU ERASMUS PLUS MOBLINOŚĆ KADRY EDUKACJI SZKOLNEJ

Podczas wakacji od 16 do 27 sierpnia kolejni nauczyciele bielskiego Gastronoma wzięli udział w kursie językowym Fluency and English Language  Development. Nauczyciel języka niemieckiego Lidia Szarek i nauczyciel języka polskiego Ewa Kwiatkowska-Kos podczas dwutygodniowego kursu poszerzały kompetencje językowe i podnosiły swoje kwalifikacji zawodowe. Ponadto pedagodzy biorący udział w kursie postawili sobie za cel zdobycie takich umiejętności językowych, które w przyszłości pozwolą na podjęcie współpracy z międzynarodową organizacją zajmującą się wolontariatem zagranicznym, AISEC. Ciekawe metody pracy oraz kreatywni wykładowcy w szkole Executive Training Institute w St. Julian’s na Malcie uprawdopodobnili realizację tych zamierzeń. Dodatkowo, podczas wyjazdu, nauczycielki, poznając szeroko rozumianą kulturę egzotycznej Malty, wykazały się mobilnością, wykorzystując nabytą wiedzę w zakresie znajomości języka angielskiego oraz inne umiejętności zdobyte w odmiennej rzeczywistości wyspy. Swoje bogate doświadczenia z tegorocznego wyjazdu z pewnością wykorzystają w pracy z uczniami zgodnie z założeniami projektu, bo przecież mobilny i kreatywny nauczyciel to gwarancja rozwoju i poszerzania horyzontów uczniów. Dodać należy, że kurs został sfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

I na koniec – dzięki wyjazdowi – na pewno na grunt bielskiego Gastronoma przeniesiona zostanie kultowa maltańska potrawa, czyli fenek, a więc królik w przeróżnych odsłonach.