Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Lekcja w plenerze

    Dzięki uprzejmości Dyrekcji i pracowników Nadleśnictwa Ujsoły uczniowie naszej szkoły  uczestniczyli               w nietypowej lekcji. Zajęcia przyjęły kształt leśnej wędrówki wyznaczonym szlakiem w masywie Rycerzowej w Beskidzie Żywieckim.

Marsz był pełen przystanków edukacyjnych, w trakcie których Pani Dorota Jaróżek- starszy specjalista w Nadleśnictwie Ujsoły uczyła rozpoznawania jadalnych roślin rosnących w naturze. Młodzież obserwowała siedliska tych roślin i poprzez wykorzystanie oceny organoleptycznej, podejmowała próby zastosowania poznanych roślin w kuchni, w kreowaniu niestandardowej sztuki kulinarnej. Prowadząca zajęcia swoją wiedzą zaskakiwała uczniów na każdym kroku. Kwiaty na przykład lipy w kuchni nie są niczym odkrywczym, zaś młodziutki listki tego drzewa to już zupełnie inna historia. Podkreślała bardzo mocno, że jadalne rośliny bywają dość często mylone z tymi, które wyglądają bardzo podobnie, lecz stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka.

Z kolei Pan Mateusz Kuś- specjalista w nadleśnictwie Ujsoły zapoznał słuchaczy z zasadami rządzącymi gospodarką leśną. Mówił o potrzebie regeneracji lasów. Tłumaczył konieczność wycinki drzew oraz równolegle z tym prowadzenie nowych nasadzeń ze szczególnym uwzględnieniem różnorodności drzewostanu. Uczyliśmy się rozpoznawać gatunki drzew oraz oceniać ich przydatność, a także kiedy pozyskiwać drewno księżycowe.

Pogoda nie rozpieszczała nas. Wilgoć, gdzieniegdzie mgła, błotnisty szlak. Urozmaiceniem zajęć była wizyta w bacówce, gdzie można było zaobserwować produkcję serków i posmakować prawdziwego oszczypka.

Zajęcia zakończyły się ogniskiem z pyszną kiełbaską, chlebem i przygotowanym przez Panią Małgorzatę Konstanty- wybornym pesto z czosnku niedźwiedziego. 

Organizatorzy, nauczyciele  są pełni nadziei, że takie zajęcia staną się dla  młodzieży inspiracją do  pogłębienie swojej wiedzy na temat jadalnych roślin dziko rosnących.

W tym miejscu pragniemy bardzo podziękować Panu Nadleśniczemu Pawłowi Konstanty bez którego wsparcia i życzliwości takie zajęcia nie byłyby możliwe. Byliśmy pod wrażeniem fachowego przygotowania, wiedzy i dydaktycznych umiejętności prowadzących te zajęcia- leśników  z powołania i wyboru Pani Doroty i  Pana Mateusza.   

                                                                              Małgorzata Konstanty i Halina Świerczek