MASTECLASS PONOWNIE W GASTRONOMIE
W środę 4 grudnia b.r. odbyło się jednodniowe szkolenie Masterclass-Makaroniki dla uczniów klas kształcących się w zawodzie technik technologii żywności. Warsztaty zostały przeprowadzone przez doświadczonego cukiernika, nauczyciela przedmiotów zawodowych z naszej francuskiej szkoły partnerskiej, pana Daniela Granié oraz panią wicedyrektor Małgorzatę Kłopotowską.
Było to wyjątkowe doświadczenie, które na moment przeniosło uczestników w świat francuskiej sztuki cukiernictwa. Młodzież podczas warsztatów nie tylko pogłębiała swoje umiejętności zawodowe, ale miała również możliwość wykazania swoich umiejętności językowych, ponieważ komunikacja odbywała się w języku angielskim i francuskim. Podczas szkolenia nauczyciel przedstawił wszystkie etapy procesu przygotowania makaroników. Uczniowie wykonali różnokolorowe makaroniki oraz nadzienia do nich o smaku: słonego karmelu z dodatkiem marcepanu, truskawki, maliny oraz ganache z białej i ciemnej czekolady. Było mnóstwo zabawy i pysznych wypieków.
Masterclass to niezapomniana lekcja nie tylko o technice cukierniczej, ale także o pasji i kulturze francuskiej. Dziękujemy wszystkim za udział, a przede wszystkim pani Irenie Rusin i panu Piotrowi Boreckiemu za pomoc i wsparcie podczas trwania warsztatów.