Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Trzydniowe szkolenie Masterclass

Od  dwóch lat Gastronom jest trochę „po francusku”. Lycée Christian Bourquin w Argelès-sur-Mer to nasz partner, z którym realizujemy niezwykle ciekawe projekty. Wymieniamy się doświadczeniami, odwiedzamy się wzajemnie i robimy absolutnie wyjątkowe rzeczy -  wyjątkowe i słodkie, współpraca bowiem dotyczy naszych cukierników, uczniów klas technikum o profilu technik technologii żywności.

Dwa wielkie projekty za nami, a kolejne na horyzoncie. Właśnie dobiegło końca trzydniowe szkolenie Masteclass przeprowadzone przez francuskiego nauczyciela i mistrza, pana Daniel Granié. Efekty, olśniewające efekty, podziwialiśmy, a co najważniejsze, kosztowaliśmy w miniony piątek, 27 października, a było co kosztować - uczniowie zrobili croisanty, crème patissière, nugaty z pistacjami i migdałami, praliny nadziewane karmelowo-cytrusowym ganachem, eklery i ptysie z marakują na orzechowym, kruchym spodzie z czekoladą oraz Albère - torty musowe, czekoladowo-malinowe.

Na zajęciach panowała świetna atmosfera, a poziom  szkolenia zachwycił nie tylko uczniów, ale i nauczycieli, uczniowie pracowali również w towarzystwie Pani Małgorzaty Kłopotowskiej oraz Anny Nawrockiej-Kaniewskiej, która w mig rozwiewała wszelkie językowe, francuskie wątpliwości, choć podstawowym językiem szkolenia był język angielski. Nasi uczniowie - zaangażowani, profesjonalni i zachwyceni – po prostu świetni.

Już za kilka dni po raz drugi będziemy gościć w Bielsku-Białej 5 uczniów z zaprzyjaźnionej szkoły partnerskiej. Przyjadą oni na pięciotygodniowe praktyki zawodowe do cukierni „Mono” oraz piekarni „Kozacka”. Kolejne niespodzianki czekają na naszych i francuskich uczniów w przyszłym semestrze.

Wszystkim natomiast wielkie, wielkie MERCI BEAUCOUP!