Trzydniowe szkolenie Masterclass
Od dwóch lat Gastronom jest trochę „po francusku”. Lycée Christian Bourquin w Argelès-sur-Mer to nasz partner, z którym realizujemy niezwykle ciekawe projekty. Wymieniamy się doświadczeniami, odwiedzamy się wzajemnie i robimy absolutnie wyjątkowe rzeczy - wyjątkowe i słodkie, współpraca bowiem dotyczy naszych cukierników, uczniów klas technikum o profilu technik technologii żywności.
Dwa wielkie projekty za nami, a kolejne na horyzoncie. Właśnie dobiegło końca trzydniowe szkolenie Masteclass przeprowadzone przez francuskiego nauczyciela i mistrza, pana Daniel Granié. Efekty, olśniewające efekty, podziwialiśmy, a co najważniejsze, kosztowaliśmy w miniony piątek, 27 października, a było co kosztować - uczniowie zrobili croisanty, crème patissière, nugaty z pistacjami i migdałami, praliny nadziewane karmelowo-cytrusowym ganachem, eklery i ptysie z marakują na orzechowym, kruchym spodzie z czekoladą oraz Albère - torty musowe, czekoladowo-malinowe.
Na zajęciach panowała świetna atmosfera, a poziom szkolenia zachwycił nie tylko uczniów, ale i nauczycieli, uczniowie pracowali również w towarzystwie Pani Małgorzaty Kłopotowskiej oraz Anny Nawrockiej-Kaniewskiej, która w mig rozwiewała wszelkie językowe, francuskie wątpliwości, choć podstawowym językiem szkolenia był język angielski. Nasi uczniowie - zaangażowani, profesjonalni i zachwyceni – po prostu świetni.
Już za kilka dni po raz drugi będziemy gościć w Bielsku-Białej 5 uczniów z zaprzyjaźnionej szkoły partnerskiej. Przyjadą oni na pięciotygodniowe praktyki zawodowe do cukierni „Mono” oraz piekarni „Kozacka”. Kolejne niespodzianki czekają na naszych i francuskich uczniów w przyszłym semestrze.
Wszystkim natomiast wielkie, wielkie MERCI BEAUCOUP!