Uczniowie z ZSG finalistami ogólnopolskiego konkursu MAKRO „Nowoczesna Kuchnia Polska 2023”
„Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne”
(Alison Singh Gee)
Gotowanie to sztuka, która nieustannie ewoluuje i dostosowuje się do zmieniających się gustów i trendów społecznych. W Polsce, kulinarne tradycje są głęboko zakorzenione, ale jednocześnie kucharze wciąż eksperymentują, tworząc nowe, innowacyjne smaki. Organizowany przez MAKRO Cash and Carry Polska S.A. z siedzibą w Warszawie konkurs "Nowoczesna Kuchnia Polska 2023" to wyjątkowa okazja dla młodych talentów kulinarnych, aby zademonstrować swoje umiejętności i kreatywność.
W tegorocznym finale tego prestiżowego wydarzenia zobaczyliśmy aż pięciu naszych uczniów. Rywalizacja odbyła się 29.09.2023 w ZSG w Bielsku-Białej i zakończyła się ogromnym sukcesem uczniów naszej szkoły. Zwycięzcami konkursu zostali: Aleksander Łukasik z klasy 3ax z potrawą „Duszona biodrówka jagnięca z nutą miodową w towarzystwie ryżu dzikiego z boczniakami ostrygowymi i omidorków koktajlowych” oraz Oliwia Jaromin z klasy 2Tż1 z potrawą „Pieczony pstrąg w ziołach, w asyście prażonych pestek dyni, orzechów włoskich z frytkami z batatów i wybornym sosem koperkowym”. Oboje uczestnicy w nagrodę otrzymali udział w programie edukacyjnym Szef dla Młodych Talentów edycja 2023/2024 organizowanym przez Organizatora Konkursu oraz zestaw noży. Zwyciezcy od października do lutego będą uczestniczyć w szkoleniach kulinarnych w Krakowie, w siedzibie Akademii Inspiracji MAKRO. Będą mieli możliwość praktycznego przećwiczenia różnorodnych technik kulinarnych, rozszerzenia wiedzy produktowej, czerpania informacji wprost od ekspertów i znanych osobistości ze świata gastronomi oraz zdobycia wiedzy i umiejętności poza kulinarnych ale przydatnych w pracy w gastronomi na różnych szczeblach. Wszystko to zwieńczy płatny staż w 5-gwiazdkowym hotelu latem 2024 roku. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody pocieszenia w postaci zestawu produktów spożywczych. Głównym surowcem na konkursie była opcjonalnie biodrówka jagnięca oraz pstrąg tęczowy. Należało również wykorzystać produkty z regulaminowej listy. Na przygotowanie 3 porcji dań uczestnicy mieli 60 minut.
Gratulujemy sukcesu!
Aleksander i Oliwia już teraz zasługują na nasze uznanie i wsparcie. W finale konkursu „Nowoczesna Kuchnia Polska 2023 ” będą reprezentować nie tylko siebie, ale także naszą szkołę i region. To doskonała okazja, aby pokazać, że młodzi ludzie mają wiele do zaoferowania w dziedzinie kulinariów i mogą być prawdziwymi liderami w kształtowaniu przyszłości polskiej kuchni.