Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Zawodowe warsztaty w Średniej Zawodowej Szkole Handlu i Usług w Martinie

Od 16 do 18 września 2020 w Średniej Zawodowej Szkole Handlu i Usług w Martinie odbyły się zajęcia w ramach realizacji zadań z projektu wspieranego przez program Interreg. Były to warsztaty skierowane na obszarach gastronomii i hotelarstwa, prowadzone przez doświadczonych ekspertów ze środowisk zewnętrznych i wewnętrznych. Ich uczestnicy, krajowi jak i polscy nauczyciele zawodów oraz mistrzowie przygotowania zawodowego, mieli szansę zapoznania się z najnowszymi trendami w różnych, powszechnie wykonywanych czynnościach zawodowych w ramach obiektów gościnnych i noclegowych.

Nowa wiedza na temat przygotowywania nowoczesnych potraw i napojów na oczach gościa i jednocześnie praktyczne pokazy przedstawili im doświadczeni eksperci z prywatnej wspólnej szkoły EDUCO w Námestove - Osada Slanicka - PaedDr. Martina Skorušová, MBA i Bc. Jana Kanderová. Uczestnicy warsztatów zainteresowani byli w szczególności przygotowywaniem i dekoracją potraw z regionalnych składników oraz mieszanie lub podawanie napojów w nietradycyjnych pojemnikach. Ich produkty miały nowoczesny wygląd, były smaczne i zbilansowane pod względem odżywczym.

Megatrendy w przygotowywaniu potraw zademonstrowali czołowi eksperci z praktyki należącej do grupy Sołwackich gwiazdkowych szefów kuchni - Jaroslav Ertl z Pieszczan i Anton Holomáň z Považská Bystrica. Na samym początku zaskoczyli obecnych, podając „amuse bouche” - mozzarellę z morelą i rozmarynem. Podano je na łyżeczkach typu „finger food” i zachwycały nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Obaj panowie przyciągnęli również uwagę publiczności, przygotowując i serwując kolejne dania z zaplanowanego czterodaniowego posiłku, które składało się z zimnej przystawki (tatar z tuńczyka sashimi z truflami i majonezem), zupy (velouté z topinamburu z sercami kurczaka i kapustą), danie główne (konfitowane lica wołowe z redukcją wina porto) i deser (gruszka sous-vide z lodami gruszkowymi, okruszkami bzu i czerwonym pieprzem). Uczestników warsztatów zaciekawili nie tylko umiejętnościami, ale także informacjami o nowych procesach technologicznych umożliwiających osiągnięcie zero strat w produkcji żywności itp.

Pozostałe warsztaty koncentrowały się na szkoleniach z obsługi żywności w oprogramowaniu Foodman. Ćwiczenia poprowadziłem ja, Peter Huľo - nauczyciel Liceum Handlowo-Usługowego w Martinie. Obecni nauczyciele i mistrzowie przygotowania zawodowego szkolili się, pod moim kierownictwem, w tworzeniu obliczeń, ich przekazywaniu modułowi kasy, w czynnościach roboczych przy kasie, przy tworzeniu zleceń magazynowych, wydawania dostawy do poszczególnych center, itp.

Warsztaty zawodowe, skierowane do pracowników pedagogicznych Liceum Zawodowego im. Martina i Zespołu Szkolonych Gastronomicznych w Bialsku Białej, przyniosły im nowe informacje o najnowszych trendach w gastronomii. Podniosły ich poziom wiedzy, który będą mogli wykorzystać w nauczaniu swoich uczniów. Szkoły będą kontynuować organizację tego typu zajęć . Chcą też zaangażować samych uczniów. Widzą w nich doskonałe połączenie teorii i praktyki, które jest podstawą nowoczesnej nauki.

 

Autor: PhDr. Dr Peter Huľo - nauczyciel przedmiotów zawodowych
w Ogólnokształcącej Szkole Handlu i Usług w Martinie