TRZYLETNIA SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
Zawody w Branżowej Szkole I stopnia są jednokwalifikacyjne.
KUCHARZ
512001
Kwalifikacja:
- Przygotowanie i wydawanie dań
Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.
– szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikację w zawodzie kucharz;
– otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachowym przygotowywaniem potraw oferowanych w różnych typach zakładów gastronomicznych;
– potrafisz także zaplanować przyjęcia okolicznościowe i imprezy gastronomiczne;
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w Branżowej Szkole II stopnia.
Perspektywy zawodowe – praca:
Absolwenci mogą być zatrudnieni w:
– restauracjach,
– salach bankietowych,
– centrach konferencyjno-bankietowych,
– domach gościnnych,
– pizzeriach.
CUKIERNIK
751201
Kwalifikacja:
-
Produkcja wyrobów cukierniczych
Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.
– szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikację w zawodzie cukiernik;
– otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z zastosowaniem tradycyjnych i nowoczesnych receptur cukierniczych a także profesjonalną produkcją i dekoracją ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych,
– zdobywasz umiejętności współpracy w zespole, komunikacji interpersonalnej, a także prowadzenia własnej działalności gospodarczej
– potrafisz zaplanować przyjęcia okolicznościowe i usługi cateringowe,
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w Branżowej Szkole II stopnia.
Perspektywy zawodowe – praca:
Absolwenci mogą być zatrudnieni w:
– w zakładach cukierniczych produkujących karmelowe, czekoladowe, trwałe pieczywo cukiernicze,
– zakładach przemysłu spożywczego produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
– zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery
– restauracjach, hotelach, promach, statkach pasażerskich i punktach gastronomicznych
– prowadzić własną działalność gospodarczą.
KELNER
513101
Kwalifikacje:
- Wykonywanie usług kelnerskich
Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.
- szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie kelnera;
- otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych;
- możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie znajomości sztuki barmańskiej oraz znajomości win w ramach zajęć specjalizacyjnych;
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w Branżowej Szkole II stopnia.
Perspektywy zawodowe – praca
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni w:
- restauracjach,
- salach bankietowych,
- centrach konferencyjno-bankietowych,
- barach,
- pubach,
- klubach,
- domach gościnnych,
- pizzeriach.