Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

TRZYLETNIA SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH

Zawody w Branżowej Szkole I stopnia są jednokwalifikacyjne.



KUCHARZ

512001

Kwalifikacja:

  • Przygotowanie i wydawanie dań



Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

– szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikację w zawodzie kucharz;
– otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachowym przygotowywaniem potraw oferowanych w różnych typach zakładów gastronomicznych;
– potrafisz także zaplanować przyjęcia okolicznościowe i imprezy gastronomiczne;

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w Branżowej Szkole II stopnia.


Perspektywy zawodowe – praca: 

Absolwenci mogą być zatrudnieni w:

– restauracjach,
– salach bankietowych,
– centrach konferencyjno-bankietowych,
– domach gościnnych,
– pizzeriach.



CUKIERNIK

751201

Kwalifikacja:

  • Produkcja wyrobów cukierniczych

Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

– szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikację w zawodzie cukiernik;
– otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z zastosowaniem tradycyjnych i nowoczesnych receptur cukierniczych a także profesjonalną produkcją i dekoracją ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych,

– zdobywasz umiejętności współpracy w zespole, komunikacji interpersonalnej, a także prowadzenia własnej działalności gospodarczej

– potrafisz zaplanować przyjęcia okolicznościowe i usługi cateringowe,

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w Branżowej Szkole II stopnia.

Perspektywy zawodowe – praca: 
Absolwenci mogą być zatrudnieni w:

– w zakładach cukierniczych produkujących karmelowe, czekoladowe, trwałe pieczywo cukiernicze,
– zakładach przemysłu spożywczego produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
– zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery
– restauracjach, hotelach, promach, statkach pasażerskich i punktach gastronomicznych
– prowadzić własną działalność gospodarczą.


KELNER

513101

Kwalifikacje:

  • Wykonywanie usług kelnerskich


Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

  • szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie kelnera;
  • otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych;
  • możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie znajomości sztuki barmańskiej oraz znajomości win w ramach zajęć specjalizacyjnych;

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w Branżowej Szkole II stopnia.

Perspektywy zawodowe – praca
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni w:

  • restauracjach,
  • salach bankietowych,
  • centrach konferencyjno-bankietowych,
  • barach,
  • pubach,
  • klubach,
  • domach gościnnych,
  • pizzeriach.