Gotowanie Kluczem do Sukcesu – Praktyki w Hiszpanii


Nasza szkoła otrzymała dofinansowanie do kolejnego projektu europejskiego w ramach akcji KA1 w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+ w roku 2017.

Maksymalna przyznana kwota dofinansowania wynosi 92 464,00 euro.



Beneficjentami projektu będą uczniowie klasy drugiej technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.

Młodzież odbędzie czterotygodniowe praktyki zawodowe w języku angielskim w hiszpańskich zakładach gastronomicznych. Na praktykę wyjadą dwie grupy uczniów,  w każdej po 18 osób. Pierwsza grupa młodzieży wyjechała na praktyki w październiku 2018, a druga wyjeżdża – w październiku 2019 r.


Podczas praktyk zorganizowane zostaną spotkania z mistrzami zawodu, osobowościami z regionu, praktyki oraz wycieczki kulturowo-krajoznawcze.


Partnerem projektu jest hiszpańska instytucja Tribeka, która promuje, organizuje i zarządza zdobywaniem doświadczenia zawodowego oraz programami edukacyjnymi.


Głównym miastem, w którym odbywać się będą praktyki, jest Malaga.

Tribeka jest jednym z 6-ciu udziałów europejskiej organizacji edukacyjnej ENT. ENT- Education and Traning Network- została nagrodzona w latach 2016 i 2017 prestiżową nagrodą Star Awards dla najlepszego europejskiego organizatora praktyk zawodowych. To nasz drugi projekt, w którym współpracujemy z jednym z oddziałów ETN. 36 uczniów naszej szkoły uczestniczyło w praktykach zawodowych we włoskim Rimini w roku 2017.

Zapszamy do śledzenia najnowszych wydarzeń na naszym fb :)