Projekt “Gotuj, obsługuj i mów po angielsku” realizowany jest przez szkoły średnie o profilu gastronomicznym z Polski, Turcji, Słowacji oraz Słowenii. Głównym celem projektu jest stworzenie nowoczesnego narzędzia pracy w postaci dwujęzycznego poradnika dydaktyczno-metodycznego dla przedmiotu język angielski w gastronomii. Poradnik będzie dostępny w wersji dla nauczycieli (m.in. konspekty lekcji, testy, klucze do zadań) oraz jako pomoc dydaktyczna dla uczniów.
W celu korelacji tego przedmiotu i przedmiotów zawodowych gastronomicznych zastosujemy metodę CLIL, która pozwoli na podniesienie kompetencji merytorycznych nauczycieli języka angielskiego z zakresu technologii gastronomicznej. Nauczyciele podniosą także swoje umiejętności w zakresie stosowania TIK a nabytą wiedzę wykorzystają realizując projekt.
Udział w projekcie, przy jednoczesnym poprawieniu jakości kształcenia w zakresie przedmiotów zawodowych, wpłynie zarówno na podniesienie poziomu nauczania w szkołach partnerskich, jak i na wzrost zainteresowania potencjalnych pracodawców, którzy chętniej nawiążą współpracę ze szkołami i ich absolwentami.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej jest szkolą koordynująca.
W celu korelacji tego przedmiotu i przedmiotów zawodowych gastronomicznych zastosujemy metodę CLIL, która pozwoli na podniesienie kompetencji merytorycznych nauczycieli języka angielskiego z zakresu technologii gastronomicznej. Nauczyciele podniosą także swoje umiejętności w zakresie stosowania TIK a nabytą wiedzę wykorzystają realizując projekt.
Udział w projekcie, przy jednoczesnym poprawieniu jakości kształcenia w zakresie przedmiotów zawodowych, wpłynie zarówno na podniesienie poziomu nauczania w szkołach partnerskich, jak i na wzrost zainteresowania potencjalnych pracodawców, którzy chętniej nawiążą współpracę ze szkołami i ich absolwentami.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej jest szkolą koordynująca.