PIĘCIOLETNIE TECHNIKUM DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
Wszystkie zawody w technikum są dwukwalifikacyjne.
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI 314403
Kwalifikacje:
- Produkcja wyrobów cukierniczych
- Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Jeżeli jesteś osobą dociekliwą i spostrzegawczą, lubisz analizować i odkrywać nowe rzeczy – ten zawód jest dla Ciebie
- szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika technologii żywności;
- kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotować Cię do pracy w zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności, oraz prowadzących handel artykułami spożywczymi;
- po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą;
Perspektywy zawodowe – praca:
po ukończeniu szkoły możesz podjąć pracę w: zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, zakładach cukierniczo-piekarniczych, tłuszczowych, przetwórniach mleka, mięsa, warzywno-owocowych, wytwórniach makaronów, koncentratów spożywczych, laboratoriach zakładowych, komórkach marketingowych. Ponadto w urzędach celnych, stołówkach, sklepach spożywczych, hipermarketach z zapleczem produkcyjnym.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404
Kwalifikacje:
- Przygotowywanie i wydawanie dań
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Specjalizacje na kierunku: dietetyka lub kuchnia roślinna.
Jeżeli jesteś osobą kreatywną, otwartą i życzliwą, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie
- szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych;
- podstawowym celem kształcenia jest przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi gastronomiczne, także imprez organizowanych w warunkach nietypowych – tzw. cateringu;
Absolwent otrzymuje przygotowanie z zakresu zarządzania zakładem gastronomicznym.
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Perspektywy zawodowe – praca:
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni we wszystkich lokalach gastronomicznych jako:
• osoby zarządzające organizacją imprez,
• pracownicy obsługi konsumenta,
• pracownicy kuchni.
Mogą także prowadzić:
• własną działalność gastronomiczną,
• zajmować się cateringiem,
• obsługą konferencji,
• imprez okolicznościowych.
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH 513102
Kwalifikacje:
- Wykonywanie usług kelnerskich
- Organizacja usług gastronomicznych
Specjalizacja na kierunku: barman, barista.
Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.
- szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika usług kelnerskich;
- otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych, a także wszelkiego typu przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługi kelnerskiej targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez;
- możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie znajomości sztuki barmańskiej oraz znajomości win w ramach zajęć specjalizacyjnych;
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Perspektywy zawodowe – praca
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni w:
- restauracjach,
- salach bankietowych,
- centrach konferencyjno-bankietowych,
- barach,
- pubach,
- klubach,
- domach gościnnych,
- pizzeriach.