Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

PIĘCIOLETNIE TECHNIKUM DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH

Wszystkie zawody w technikum są dwukwalifikacyjne.


TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI 314403

Kwalifikacje:

  • Produkcja wyrobów cukierniczych
  • Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych


Jeżeli jesteś osobą dociekliwą i spostrzegawczą, lubisz analizować i odkrywać nowe rzeczy – ten zawód jest dla Ciebie 

  • szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika technologii żywności;
  • kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotować Cię do pracy w zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności, oraz prowadzących handel artykułami spożywczymi;
  • po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą;


Perspektywy zawodowe – praca: 

po ukończeniu szkoły możesz podjąć pracę w: zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, zakładach cukierniczo-piekarniczych, tłuszczowych, przetwórniach mleka, mięsa, warzywno-owocowych, wytwórniach makaronów, koncentratów spożywczych, laboratoriach zakładowych, komórkach marketingowych. Ponadto w urzędach celnych, stołówkach, sklepach spożywczych, hipermarketach z zapleczem produkcyjnym.


TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404

Kwalifikacje:

  • Przygotowywanie i wydawanie dań
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Specjalizacje na kierunku: dietetyka lub kuchnia roślinna.


Jeżeli jesteś osobą kreatywną, otwartą i życzliwą, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie

  • szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych;
  • podstawowym celem kształcenia jest przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi gastronomiczne, także imprez organizowanych w warunkach nietypowych – tzw. cateringu;

Absolwent otrzymuje przygotowanie z zakresu zarządzania zakładem gastronomicznym.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.


Perspektywy zawodowe – praca:

Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni we wszystkich lokalach gastronomicznych jako:
• osoby zarządzające organizacją imprez,
• pracownicy obsługi konsumenta,
• pracownicy kuchni.

Mogą także prowadzić:
• własną działalność gastronomiczną,
• zajmować się cateringiem,
• obsługą konferencji,
• imprez okolicznościowych.


TECHNIK USŁUG KELNERSKICH 513102

Kwalifikacje:

  • Wykonywanie usług kelnerskich
  • Organizacja usług gastronomicznych

Specjalizacja na kierunku: barman, barista.


Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

  • szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika usług kelnerskich;
  • otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych, a także wszelkiego typu przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługi kelnerskiej targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez;
  • możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie znajomości sztuki barmańskiej oraz znajomości win w ramach zajęć specjalizacyjnych;

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.


Perspektywy zawodowe – praca

Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni w:

  • restauracjach,
  • salach bankietowych,
  • centrach konferencyjno-bankietowych,
  • barach,
  • pubach,
  • klubach,
  • domach gościnnych,
  • pizzeriach.