Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

CZEKOLADLOVE Z MIŁOŚCI DO CZEKOLADY UCZYMY SIĘ WE FRANCJI

Jak już wiecie z naszego szkolnego Facebooka, cukiernicy z Gastronoma zakończyli swoją tygodniową, czekoladową przygodę we Francji. Oto krótkie podsumowanie naszej mobilności w szkole partnerskiej Lycée Christian Bourquin w cudownej, nadmorskiej miejscowości Argelès-sur-Mer.

Tematem przewodnim naszego projektu była tym razem czekolada we wszystkich jej odsłonach. Pobyt minął nam bardzo szybko, aż za szybko, ale był na pewno tygodniem cudownym, pełnym niespodzianek, wrażeń i wielkich emocji.

Już od pierwszych dni czuliśmy się we Francji dobrze dzięki gościnności, zarówno nauczycieli, jak i uczniów i bardzo szybko nawiązaliśmy kontakty z francuskimi rówieśnikami pokonując tym samym barierę językową.

Podczas pobytu zwiedziliśmy szkołę, jej gastronomiczną i hotelarską część, a także poznaliśmy francuski system edukacji i codzienne życie szkolne naszych francuskich kolegów. Mieliśmy również możliwość  obserwowania zajęć i zaprezentowania naszego miasta, szkoły i nas samych podczas lekcji języka angielskiego z Panem Gerardem Julia - koordynatorem projektu ze strony francuskiej.

Doskonaliliśmy również swoje umiejętności zawodowe pod okiem francuskich nauczycieli, Pana Gilles   Pana Daniel Granié i oczywiście Pani Małgorzaty Kłopotowskiej, która dodawała nam otuchy i wsparcia podczas zajęć praktycznych. Razem z naszymi rówieśnikami pracowaliśmy nad wyrobami z czekolady, poznawaliśmy technikę temperowania czekolady, wykonaliśmy praliny z ganachem o smaku kawy oraz przygotowywaliśmy dekoracje do wypieków. Wspólnie przygotowaliśmy sernik z masą czekoladowo-truflową oraz tort na bazie czekolady, żelki owocowej oraz pasty orzechowej.

Podczas pobytu w Katalonii mieliśmy również możliwość zwiedzić manufakturę czekolady w Montredon-des-Corbières. Poznaliśmy jej historię, proces produkcji czekolady, ale także mogliśmy kupić wspaniałe wyroby czekoladowe. Kolejnego dnia zwiedziliśmy ogromną fabrykę czekolady Cemoi w miejscowości Perpignan, w której  poznaliśmy szczegółowo proces tworzenia czekolady  i zobaczyliśmy halę produkcyjną w trakcie pracy. Nie obyło się bez niespodzianek - firma Cemoi przygotowała dla nas cudowne upominki.

Pomimo napiętego harmonogramu udało nam się również poznać okolice i pobliskie miasteczka, a to wszystko dzięki przesympatycznemu Panu Gerard. Przybliżał on nam Katalonię najpiękniej, jak tylko można.

Natomiast Pan Dyrektor Damian Wydra, który sprawował nad nami opiekę, nie tylko służył nam pomocą językową, ale również stworzył niepowtarzalną i unikatową przyjazną atmosferę. Dzięki niemu nigdy nie było smutno, a jego wskazówki i rady na zawsze zostaną w naszych głowach i sercach.

Czekoladlove – z miłości do czekolady uczymy się we Francji - to przygoda, której nie zapomnimy nigdy.

 

koordynator projektu - mgr Anna Nawrocka-Kaniewska,
nauczyciel języka francuskiego