DANIA DŁUGOWIECZNYCH. TAJEMNICE DŁUGOWIECZNOŚCI

Obrazek newsa DANIA DŁUGOWIECZNYCH. TAJEMNICE DŁUGOWIECZNOŚCI

 

18 grudnia 2019 roku uczniowie klas czwartych przygotowali stoisko  „Tajemnic długowieczności”. Istotnym źródłem informacji,  a nade wszystko inspiracją dla uczniów była książka „Niebieskie strefy. 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących najdłużej”. Jej autor Dan Buettner, dziennikarz „New York Timesa", opisał  największe skupiska ludzi dożywających setnych urodzin w bardzo dobrej kondycji. Uczennice z klas 4 TŻ1 i 4 TŻ2 przygotowały propozycje dań sporządzonych z produktów, które  występowały w menu osób zamieszkałych w niebieskich strefach. Sporządziły ulotki  prezentujące podstawowe zalecenia i sugestie.  Udzielały porad tym wszystkim, którzy chcieliby przedłożyć perspektywę długiego życia w zdrowiu nad  ślepą pogonią za iluzorycznym szczęściem opakowanym w stres i bezzasadny pośpiech wpisany w  codzienną  egzystencję.

Mottem projektu stała się odpowiedź  jednego ze stulatków na pytanie autora książki o zrobić by dożyć 100 lat:


„Trzeba jeść warzywa, myśleć pozytywnie, być miłym dla ludzi i uśmiechać się.”



Serdeczne podziękowania dla zaangażowanych
składa nauczyciel  koordynator Halina Świerczek.