DANIA DŁUGOWIECZNYCH. TAJEMNICE DŁUGOWIECZNOŚCI
18 grudnia 2019 roku uczniowie klas czwartych przygotowali stoisko „Tajemnic długowieczności”. Istotnym źródłem informacji, a nade wszystko inspiracją dla uczniów była książka „Niebieskie strefy. 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących najdłużej”. Jej autor Dan Buettner, dziennikarz „New York Timesa", opisał największe skupiska ludzi dożywających setnych urodzin w bardzo dobrej kondycji. Uczennice z klas 4 TŻ1 i 4 TŻ2 przygotowały propozycje dań sporządzonych z produktów, które występowały w menu osób zamieszkałych w niebieskich strefach. Sporządziły ulotki prezentujące podstawowe zalecenia i sugestie. Udzielały porad tym wszystkim, którzy chcieliby przedłożyć perspektywę długiego życia w zdrowiu nad ślepą pogonią za iluzorycznym szczęściem opakowanym w stres i bezzasadny pośpiech wpisany w codzienną egzystencję.
Mottem projektu stała się odpowiedź jednego ze stulatków na pytanie autora książki o zrobić by dożyć 100 lat:
„Trzeba jeść warzywa, myśleć pozytywnie, być miłym dla ludzi i uśmiechać się.”
Serdeczne podziękowania dla zaangażowanych
składa nauczyciel koordynator Halina Świerczek.