Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

DANIA DŁUGOWIECZNYCH. TAJEMNICE DŁUGOWIECZNOŚCI

 

18 grudnia 2019 roku uczniowie klas czwartych przygotowali stoisko  „Tajemnic długowieczności”. Istotnym źródłem informacji,  a nade wszystko inspiracją dla uczniów była książka „Niebieskie strefy. 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących najdłużej”. Jej autor Dan Buettner, dziennikarz „New York Timesa", opisał  największe skupiska ludzi dożywających setnych urodzin w bardzo dobrej kondycji. Uczennice z klas 4 TŻ1 i 4 TŻ2 przygotowały propozycje dań sporządzonych z produktów, które  występowały w menu osób zamieszkałych w niebieskich strefach. Sporządziły ulotki  prezentujące podstawowe zalecenia i sugestie.  Udzielały porad tym wszystkim, którzy chcieliby przedłożyć perspektywę długiego życia w zdrowiu nad  ślepą pogonią za iluzorycznym szczęściem opakowanym w stres i bezzasadny pośpiech wpisany w  codzienną  egzystencję.

Mottem projektu stała się odpowiedź  jednego ze stulatków na pytanie autora książki o zrobić by dożyć 100 lat:


„Trzeba jeść warzywa, myśleć pozytywnie, być miłym dla ludzi i uśmiechać się.”



Serdeczne podziękowania dla zaangażowanych
składa nauczyciel  koordynator Halina Świerczek.