DIETA DLA MÓZGU
Motto: „Przyjemność płynąca z poznania to wspaniała sprawa” Jerzy Vetulani
W ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 6 grudnia 2024 r. w sali gimnastycznej w budynku przy ul. Sobieskiego odbyło się wydarzenie pt. ,,Dieta dla mózgu”. Uczestników powitali: pan dyrektor Damian Wydra, pani wicedyrektor Małgorzata Kłopotowska, koordynator projektu NPRCz Iwona Szymik oraz organizatorzy wydarzenia, pani Halina Świerczek i pani Barbara Ormaniec.
Pierwszy wykład pt. „Emocje – ich wpływ na pracę mózgu” wygłosiła pani Anna Pasierbek, psychoterapeutka, która na co dzień zajmuje się nie tylko psychoterapią, ale także pedagogiką, pedagogiką resocjalizacyjną, przedszkolną i wczesnoszkolną, socjoterapią i doradztwem zawodowym. Następnie o wpływie cukru na nasz mózg opowiedziała pani Barbara Ormaniec, nauczyciel przedmiotów zawodowych i doradca zawodowy. Na zakończenie pani Halina Świerczek, nauczyciel przedmiotów zawodowych przedstawiła zagadnienia dotyczące diety dla mózgu.
W tym dniu, w czasie przerw lekcyjnych w obu budynkach można było zakupić zdrowe desery i ciasta. Pieniądze ze sprzedaży zostały przeznaczone na zakup surowców i książkę Joanny Wojtas „Tak działa mózg”, którą wprowadzono do zbiorów biblioteki szkolnej.
W budynku przy ul. Wyspiańskiego na parterze wyświetlano krótki film pt. „Dieta dla mózgu”, przedstawiający w pigułce najważniejsze elementy diety. Natomiast w sali „wykładowej” przygotowano stoisko z książkami, które zostały zakupione w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Bardzo dziękujemy Dyrekcji i nauczycielom za pomoc, a w szczególności paniom: Małgorzacie Konstanty, Izie Kownackiej-Niedobie i Katarzynie Czernik-Marek, nauczycielom przedmiotów zawodowych za przygotowanie wraz z uczniami klas 3 TT, 3c oraz 2 TTŻ zdrowych wyrobów ciastkarskich i deserów.