Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Za nami kolejna, już zakończona praktyka zawodowa uczniów z naszej szkoły partnerskiej z Argèles-sur-Mer we Francji.

W zeszłym tygodniu pożegnaliśmy czterech uczniów z francuskiej szkoły partnerskiej, którzy odbywali w naszym mieście czterotygodniową praktykę zawodową. Pod opieką doświadczonych pracowników cukierni Mono Pâtisserie & Bistro oraz Cremino Bakery  praktykanci Maëline, Lucas, Lise i Lilian mieli możliwość rozwijać swoje umiejętności zawodowe, zdobyć doświadczenie i poznać specyfikę pracy w polskich cukierniach. Uczniowie byli bardzo zmotywowani i ambitni, wykazali się również dużym profesjonalizmem i zaangażowaniem. Młodzież odkrywała kuchnię i kulturę polską, poznawała miasto i okolice. Uczniowie z Francji spotkali się również z dyrektorem naszej szkoły, panem Damianem Wydrą oraz zwiedzili Gastronom. Chętnie próbowali komunikować się w języku polskim. Maëline, Lucas, Lise i Lilian nie tracili czasu i codziennie organizowali wycieczki i zajęcia, aby jak najlepiej wykorzystać swój pobyt w Polsce. Byli m.in. w Pszczynie, zwiedzili Jarmarki Bożonarodzeniowe w Katowicach i Krakowie oraz udali się na Szyndzielnię i Dębowiec.

Kolejna grupa francuskich uczniów wyjechała z Bielska-Białej zadowolona, pełna pięknych wspomnień i doświadczeń oraz zachwycona naszymi polskimi pierogamiJ

Współpraca z Lycée Christian Bourquin wciąż rozwija się, przed nami nowe wyzwania i projekty międzynarodowe. Za współpracę  dziękujemy przede wszystkim koordynatorowi ze szkoły francuskiej, panu Gerardowi Julia oraz panu Danielowi Granié, nauczycielowi przedmiotów zawodowych, który i tym razem przeprowadził dla naszych uczniów bezpłatne warsztaty cukiernicze Masterclass – Makaroniki.

Merci beaucoup.