Za nami kolejna, już zakończona praktyka zawodowa uczniów z naszej szkoły partnerskiej z Argèles-sur-Mer we Francji.
W zeszłym tygodniu pożegnaliśmy czterech uczniów z francuskiej szkoły partnerskiej, którzy odbywali w naszym mieście czterotygodniową praktykę zawodową. Pod opieką doświadczonych pracowników cukierni Mono Pâtisserie & Bistro oraz Cremino Bakery praktykanci Maëline, Lucas, Lise i Lilian mieli możliwość rozwijać swoje umiejętności zawodowe, zdobyć doświadczenie i poznać specyfikę pracy w polskich cukierniach. Uczniowie byli bardzo zmotywowani i ambitni, wykazali się również dużym profesjonalizmem i zaangażowaniem. Młodzież odkrywała kuchnię i kulturę polską, poznawała miasto i okolice. Uczniowie z Francji spotkali się również z dyrektorem naszej szkoły, panem Damianem Wydrą oraz zwiedzili Gastronom. Chętnie próbowali komunikować się w języku polskim. Maëline, Lucas, Lise i Lilian nie tracili czasu i codziennie organizowali wycieczki i zajęcia, aby jak najlepiej wykorzystać swój pobyt w Polsce. Byli m.in. w Pszczynie, zwiedzili Jarmarki Bożonarodzeniowe w Katowicach i Krakowie oraz udali się na Szyndzielnię i Dębowiec.
Kolejna grupa francuskich uczniów wyjechała z Bielska-Białej zadowolona, pełna pięknych wspomnień i doświadczeń oraz zachwycona naszymi polskimi pierogamiJ
Współpraca z Lycée Christian Bourquin wciąż rozwija się, przed nami nowe wyzwania i projekty międzynarodowe. Za współpracę dziękujemy przede wszystkim koordynatorowi ze szkoły francuskiej, panu Gerardowi Julia oraz panu Danielowi Granié, nauczycielowi przedmiotów zawodowych, który i tym razem przeprowadził dla naszych uczniów bezpłatne warsztaty cukiernicze Masterclass – Makaroniki.
Merci beaucoup.