Gastronom na podium w Europejskim Konkursie Kulinarnym Ekogala 2019
5 zespołów z Polski i z zagranicy startowało w Europejskim Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez Marszałka Województwa Podkarpackiego i Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
Naszą szkołę reprezentowali Marcin Lubański i Kaper Sproski. Podczas Międzynarodowych Targów Żywości i Produktów Ekologicznych Ekogala 2019 r. Panowie zajęli drugie miejsce :)
Tematem konkursu było: Danie główne z wykorzystaniem Kaczki-kierunek polskie smaki z wykorzystaniem warzyw korzeniowych i owoców sezonowych oraz deser talerzowy z wykorzystaniem dyni, białej czekolady, rozmarynu i pistacji
Panowie wykonali Filet z kaczki gotowany Sous Vide puree z batata z masłem orzechowym, sos demi z kaczki z karmelizowana gruszką z chili oraz Deser Talerzowy Sernik z pieczoną dynią, lody rozmarynowe z sosem truskawkowym i ziemia z pistacji i pieczonej białej czekolady.
Naszej drużynie gratulujemy świetnych wyników i życzymy dalszych sukcesów!