I PODBESKIDZKIE MISTRZOSTWA MŁODYCH KELNERÓW
28 marca 2023 r. w restauracji Dom Weselny Bartek odbyły się I PODBESKIDZKIE MISTRZOSTWA MŁODYCH KELNERÓW, zorganizowane przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, firmę Piotr Borecki „B&K” (Szkolenia HoRreCa) w Rybniku i restaurację Bartek. Konkurs został objęty honorowym patronatem Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Uczestnikami mistrzostw byli uczniowie ze szkół gastronomicznych województwa śląskiego.
Chociaż aura za oknem była raczej zimowa, na pięknie oświetlonej sali restauracji Bartek panowała ciepła i radosna atmosfera. Organizatorzy witali uczestników i gości, telewizja TVS przeprowadzała wywiady, przy bufecie kawowym trwały ożywione rozmowy.
Oficjalną część rozpoczął pan Piotr Borecki witając gości – uczestników wraz z opiekunami, którzy przyjechali z: Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, Zespołu Szkół nr 2 im. Ks. J. Długosza w Kłobucku, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka w Katowicach, Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie, Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu, a także uczestników z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej oraz jury w składzie:
przewodniczącą komisji – panią Adrianę Gajek, przewodniczącą Komisji Egzaminacyjnej w Izbie Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach
członków komisji: panią Agnieszkę Drwięga, sommeliera w Makro Bielsko-Biała, panią Lucynę Janicką, zwyciężczynię I Ogólnopolskich Mistrzostw Kelnerów, pana Wojciecha Kijankę z palarni kawy Grunt i pana Igora Szczepańca, kelnera, absolwenta ZSGiH w Bielsku-Białej.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej reprezentowały uczennice: Nikola Jorgow z kl. 4TUKp i Julia Poros z kl. 3TŻ1, przygotowane przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych, pana Piotra Boreckiego. Obsługą kelnerską gości konkursowych zajęła się klasa 2TŻK, pod opieką wychowawcy, pani Lucyny Kacprowicz. Podczas konkursu pomocą służyła przewodnicząca Zespołu Nauczycieli Przedmiotów Zawodowych Gastronomicznych, pani Halina Świerczek, która również pomogła w zorganizowaniu konkursu.
Pan Borecki przedstawił program Mistrzostw i podziękował organizatorom: pani Jolancie Wikło, dyrektor ZSGiH, pani Agnieszce Hyrlik, wicedyrektor ZSGiH, firmie „B&K” z Rybnika i restauracji Bartek oraz sponsorom: Izbie Rzemieślniczej Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, firmom Grunt To Dobra Kawa, Richmond, Monin, Makro, Maspeks, Purena, Dobry Kelner oraz „B&K”.
Następnie głos zabrała dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, pani Jolanta Wikło, która serdecznie powitała wszystkich gości, uczestników wraz z opiekunami, nauczycieli i uczniów ZSGiH, życząc pozytywnych wrażeń i miłej atmosfery podczas rywalizacji. Pani dyrektor podkreśliła, że zawód kelnera wymaga wielozadaniowości i cierpliwości. To nie tylko wiedza, umiejętności i doświadczenie, ale także postawa, osobowość, zaangażowanie. Kelner jest wizytówką zakładu gastronomicznego, często jest pierwszym i jedynym pracownikiem restauracji, z którym styczność ma gość.
Konkurs rozpoczął się od losowania kolejności i menu. Do zadań przyszłych kelnerów należało przygotowanie nakrycia stołu dla dwóch osób na podstawie wylosowanego menu, sporządzenie cappuccino, udział w biegu kelnerskim i napełnienie kieliszka wodą z wysokości drabinki. Finałowa trójka uczniów dodatkowo serwowała wino musujące. Zmagania konkursowe uświetnił pokaz flambirowanego pstrąga przygotowany przez pana Dariusza Brudnego.
Zaszczytne miejsca na podium zajęli:
I miejsce – Julia Poros, uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej
II miejsce – Dawid Wysocki, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka w Katowicach
III miejsce – Filip Wurcel, uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
Laureaci otrzymali nagrody przygotowane przez sponsorów, a każdy z uczestników otrzymał okolicznościowe upominki.
Na sukces każdej restauracji składają się nie tylko umiejętności szefa kuchni, ale także profesjonalna obsługa kelnerska. W dzisiejszych czasach doświadczony kelner jest na wagę złota. Szkoły i instytucje kształcące młodych ludzi w tym zawodzie starają się zarazić pasją, nauczyć otwartości na relacje z ludźmi, wysokiej kultury osobistej, ogłady i komunikatywności. Założeniem Podbeskidzkich Mistrzostw Młodych Kelnerów jest podniesienie prestiżu zawodu kelnera i zachęcenie do kształcenia i pracy w tym zawodzie.