Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

KOLEJNY MIĘDZYNARODOWY PROJEKT W ZESPOLE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH I HANDLOWYCH W BIELSKU-BIAŁEJ

Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych  rozpoczyna realizację nowego projektu międzynarodowego Ponadnarodowa Mobilność Uczniów pt. „Czekoladlove – z miłości do czekolady uczymy się we Francji”, finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Piętnastu uczniów kształcących się w zawodzie technik technologii żywności wraz z trzema opiekunami w październiku b.r. spędzi tydzień w Argèles-sur-Mer na południu Francji. Nasza młodzież wraz z rówieśnikami z Lycée Christian Bourquin (szkoła hotelarsko-gastronomiczna) będzie rozwijać kompetencje kluczowe niezbędne do rozwoju osobistego i przyszłego zatrudnienia w dowolnym państwie unijnym.

Projekt zakłada podniesienie kwalifikacji i umiejętności zawodowych poprzez obserwację i udział w praktycznych zajęciach w międzynarodowej grupie, a także rozwój umiejętności językowych. Nasi uczniowie będą mieli okazję przekazać wiedzę  i doświadczenie zdobyte w trakcie dotychczasowego kształcenia zawodowego francuskim rówieśnikom. Podczas mobilności zagranicznej młodzież będzie uczestniczyć zarówno w zajęciach teoretycznych, jak i praktycznych.

Zajęcia praktyczne odbywać się będą  pod kierownictwem nauczycieli nauki zawodu ze szkoły przyjmującej i będą obejmowały obserwację i naukę wykonania czekolad, pralin i innych wyrobów czekoladowych. Ponadto nasi uczniowie odwiedzą fabryki czekolady, znajdujące się w miejscowości Argelès-sur-Mer i jej okolicach w celu poznania tradycyjnych i nowoczesnych technik sporządzania francuskich wyrobów cukierniczych na skalę przemysłową. Uczestnicy projektu będą mieli możliwość poznania realiów pracy w zawodzie za granicą, organizacji pracy we francuskich zakładach oraz asortymentu maszyn i urządzeń stosowanych w procesie produkcyjnym.

W trakcie trwania projektu wszyscy uczniowie (szkoły przyjmującej i szkoły wysyłającej) będą pracowali nad wspólnymi końcowymi efektami projektu.