KOLEJNY MIĘDZYNARODOWY PROJEKT W ZESPOLE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH I HANDLOWYCH W BIELSKU-BIAŁEJ
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych rozpoczyna realizację nowego projektu międzynarodowego Ponadnarodowa Mobilność Uczniów pt. „Czekoladlove – z miłości do czekolady uczymy się we Francji”, finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Piętnastu uczniów kształcących się w zawodzie technik technologii żywności wraz z trzema opiekunami w październiku b.r. spędzi tydzień w Argèles-sur-Mer na południu Francji. Nasza młodzież wraz z rówieśnikami z Lycée Christian Bourquin (szkoła hotelarsko-gastronomiczna) będzie rozwijać kompetencje kluczowe niezbędne do rozwoju osobistego i przyszłego zatrudnienia w dowolnym państwie unijnym.
Projekt zakłada podniesienie kwalifikacji i umiejętności zawodowych poprzez obserwację i udział w praktycznych zajęciach w międzynarodowej grupie, a także rozwój umiejętności językowych. Nasi uczniowie będą mieli okazję przekazać wiedzę i doświadczenie zdobyte w trakcie dotychczasowego kształcenia zawodowego francuskim rówieśnikom. Podczas mobilności zagranicznej młodzież będzie uczestniczyć zarówno w zajęciach teoretycznych, jak i praktycznych.
Zajęcia praktyczne odbywać się będą pod kierownictwem nauczycieli nauki zawodu ze szkoły przyjmującej i będą obejmowały obserwację i naukę wykonania czekolad, pralin i innych wyrobów czekoladowych. Ponadto nasi uczniowie odwiedzą fabryki czekolady, znajdujące się w miejscowości Argelès-sur-Mer i jej okolicach w celu poznania tradycyjnych i nowoczesnych technik sporządzania francuskich wyrobów cukierniczych na skalę przemysłową. Uczestnicy projektu będą mieli możliwość poznania realiów pracy w zawodzie za granicą, organizacji pracy we francuskich zakładach oraz asortymentu maszyn i urządzeń stosowanych w procesie produkcyjnym.
W trakcie trwania projektu wszyscy uczniowie (szkoły przyjmującej i szkoły wysyłającej) będą pracowali nad wspólnymi końcowymi efektami projektu.