Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

KONKURS CHLEBEM PACHNĄCY

W dniu 18.03.2024 na Międzynarodowych Targach Katowickich odbył się finał KONKURSU CHLEBEM PACHNĄCEGO, w którym uczestniczyła uczennica klasy 3c Julia Piela.

Celem konkursu nie tylko zaproszenie młodych ludzi do rywalizacji o tytuł najlepszego piekarza wśród uczniów, ale przede wszystkim pogłębienie umiejętności i zainteresowań pod okiem zawodowców - rzemieślników, wymiana doświadczeń i nawiązanie nowych znajomości.

Konkurs składał się on z dwóch etapów. W pierwszym kandydaci mieli za zadanie opracować własną recepturę chleba, wykonać go i przesłać zdjęcia.

W drodze eliminacji zostało wybrane grono finalistów, którzy wystąpili w finale na Sweet Targach w Katowicach:

Julia Piela – Bielsko-Biała

Michał Wysokiński – Lublin

Sabina Korotenko – Rybnik

Zuzanna Balwierz – Cieszyn

Monika Głodek – Lublin

Wiktoria Stypułkowska – Rybnik

Na uczestników czekały trzy zadania konkursowe: wykonanie chleba żytniego, bagietki oraz chałki.

6-osobowe jury pod przewodnictwem pana Mirosława Kurka, prezesa stowarzyszenia Rzemieślnik przez 6 godzin obserwowało i oceniało zdolności, umiejętności młodych piekarzy, zastosowane techniki, organizację stanowiska pracy i zaangażowanie oraz jakość sporządzonych wyrobów.

Poziom konkursu był bardzo wysoki, a sporządzone wyroby wyśmienite.

Julia uplasowała się tuż za podium, a jej chałka z jagodami zachwyciła wszystkich.

Życzymy Julii dalszych sukcesów, a także, żeby doskonaliła swoje umiejętności jako fachowiec i nadal czerpała radość z pieczenia.