Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

MASTERCLASS WE FRANCJI

W ramach współpracy i francuskiego programu Erasmus Plus w dniach od  5. do 8. lutego 2024 r. troje nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej zorganizowało warsztaty cukiernicze Masterclass w partnerskiej szkole Lycée Christian Bourquin w Argelès-sur-Mer na południu Francji.

Warsztaty poprowadziła nauczycielka przedmiotów zawodowych, pani Małgorzata Kłopotowska. Towarzyszyli jej wicedyrektor ZSG, pan Damian Wydra oraz nauczyciel języka francuskiego, pani Anna Nawrocka-Kaniewska.

Podczas warsztatów uczniowie szkoły partnerskiej poznali polskie wyroby cukiernicze oraz, pod nadzorem nauczycieli z Polski i Francji, wykonali je samodzielnie.

Zgodnie z założeniami szkolenia przygotowano: kostkę orzechową z kremem kawowym, tradycyjny sernik (do którego biały ser został przywieziony z Polski), monoporcje z żelką z malin i owoców leśnych, chrupką malinową oraz musem z białej czekolady, a na koniec drożdżówki z nadzieniem cynamonowo-czekoladowym.

Uczniowie szkoły partnerskiej świetnie współpracowali, wykazali się ogromnym zaangażowaniem oraz ciekawością. Dla naszych nauczycieli była to nie tylko  prawdziwa przyjemność, ale również nowe doświadczenie. Warsztaty prowadzone były w języku angielskim i francuskim.

W czasie pobytu w szkole partnerskiej nauczyciele mieli również możliwość obserwacji zajęć praktycznych oraz zajęć języków obcych.

Dziękujemy szkole francuskiej za zaproszenie i sfinansowanie przedsięwzięcia, w szczególności panu Gerardowi Julia i Danielowi Granié.

Efekty naszej pracy można podziwiać na załączonych zdjęciach.