MŁODZIEŻ Z BIELSKIEGO GASTRONOMA NA PRAKTYKACH W HISZPANII
W październiku b.r. grupa 36 uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, beneficjentów projektu „Gotowanie kluczem do sukcesu – szkolimy się w Hiszpanii” spędziło miesiąc w słonecznej Maladze. Projekt realizowany jest w ramach programu unijnego Erasmus Plus. Beneficjentami są uczniowie z technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Uczestnicy projektu nabywali umiejętności w najlepszych hiszpańskich restauracjach w Maladze - jednym z najpiękniejszego miast Andaluzji. Przed wyjazdem cały czas przygotowywali się do mobilności. Między innymi szkolili swój angielski korzystając z platformy językowej programu Erasmus plus o nazwie OLS-Online Linguistic Support.
Uczniowie stanęli przed nowymi wyzwaniami w pracy, nawiązali kontakty z hiszpańskimi partnerami. Każdy uczestnik projektu miał swojego opiekuna, który podczas praktyk dbał o wdrożenie do pracy, rozwój i o atmosferę w nowym miejscu. Młodzież poznała także kulturę i kuchnię hiszpańską. Każdego dnia uczniowie wracali z zajęć pełni energii, uśmiechnięci, z ogromnym bagażem nowych doświadczeń.
Podczas pobytu w Hiszpanii uczestnicy projektu nie tylko zgłębiali tajniki tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, ale również mieli okazję zwiedzić to piękne miasto i jego atrakcje. Młodzież podziwiała m.in. ruiny zamku Giblarfaro, twierdzę Alcazaba, Ogród Botaniczny i Muzeum Picassa.
To była dla wszystkich wspaniała przygoda i czas pełen wielu wyzwań. Doświadczenia i umiejętności zdobyte podczas praktyki z pewnością zostaną wykorzystane w szkole i pracy zawodowej uczestników programu.
Praca i postawa naszych uczniów ponownie zostały wysoko ocenione przez Tribekę, partnera projektu. Tribeka posiada wieloletnie doświadczenie w organizowaniu praktyk oraz staży, realizowanych w ramach programu Erasmus. Projekt kończy się w grudniu tego roku.