Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

MŁODZIEŻ Z BIELSKIEGO GASTRONOMA NA PRAKTYKACH W HISZPANII

W październiku b.r. grupa 36 uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, beneficjentów projektu „Gotowanie kluczem do sukcesu – szkolimy się w Hiszpanii” spędziło miesiąc w słonecznej Maladze. Projekt realizowany jest w ramach programu unijnego Erasmus Plus. Beneficjentami są uczniowie z technikum  o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.

Uczestnicy projektu nabywali umiejętności w najlepszych hiszpańskich restauracjach w Maladze - jednym z najpiękniejszego miast Andaluzji. Przed wyjazdem cały czas przygotowywali się do mobilności. Między innymi szkolili swój angielski korzystając z platformy językowej  programu Erasmus plus o nazwie OLS-Online Linguistic Support.

Uczniowie stanęli przed nowymi wyzwaniami w pracy, nawiązali kontakty z hiszpańskimi partnerami.  Każdy uczestnik projektu miał swojego opiekuna, który podczas praktyk dbał o wdrożenie do pracy, rozwój i o atmosferę w nowym miejscu. Młodzież poznała także kulturę i kuchnię hiszpańską. Każdego dnia uczniowie wracali z zajęć pełni energii, uśmiechnięci, z ogromnym bagażem nowych doświadczeń.

Podczas pobytu w Hiszpanii uczestnicy projektu nie tylko zgłębiali tajniki tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, ale również mieli okazję zwiedzić to piękne miasto i jego atrakcje. Młodzież podziwiała m.in. ruiny zamku Giblarfaro, twierdzę Alcazaba, Ogród Botaniczny i Muzeum Picassa.

To była dla wszystkich wspaniała przygoda i czas pełen wielu wyzwań. Doświadczenia i umiejętności zdobyte podczas praktyki z pewnością zostaną wykorzystane w szkole i pracy zawodowej uczestników programu.

Praca i postawa naszych uczniów ponownie zostały wysoko ocenione przez Tribekę, partnera projektu. Tribeka  posiada wieloletnie doświadczenie w organizowaniu praktyk oraz staży, realizowanych w ramach programu Erasmus.  Projekt kończy się w grudniu tego roku.