Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

GASTRONOM NA FORUM NOWEJ EDUKACJI

Nasza szkoła wzięła udział w Forum Nowej Edukacji, które odbyło się 19 października b.r. w Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Innowacyjną konferencję w ramach New Education Forum zorganizowali miasto Bielsko-Biała i Centrum Innowacyjnej Edukacji. ZSGiH reprezentowała pani dyrektor Jolanta Wikło, pan wicedyrektor Damian Wydra i doradca zawodowy, pani Natalia Dziedzic, a także uczniowie wraz z opiekunami.

W forum wzięli udział dyskutanci z kilku krajów. W rozmowach na temat zielonej i cyfrowej transformacji, która dokonuje się w polskich szkołach, uczestniczyli także przedstawiciele Komisji Europejskiej, politycy, przedstawiciele władz Bielska-Białej i różnych organizacji oraz nauczyciele. Tematyka dotyczyła wpływu cyfrowej i zielonej transformacji na rynek pracy, pracodawców, samorząd i szkolnictwo, roli samorządów, nauczycieli i uczniów w dostosowaniu się do zielonej i cyfrowej transformacji, a także dobrych praktykach wspierających edukację formalną.

Na stoisku naszej szkoły uczniowie prezentowali działania ZSGiH w kontekście tematu konferencji, czyli „Bielskie szkoły wobec zielonej i cyfrowej transformacji” oraz realizowane w szkole projekty unijne: „Gotowanie kluczem do sukcesu - szkolimy się w Hiszpanii”, „Mobilny i kreatywny nauczyciel to gwarancja rozwoju i poszerzenia horyzontów uczniów” ERASMUS PLUS – Mobilność Kadry Edukacji Szkolnej, „Czekoladlove – z miłości do czekolady uczymy się we Francji”.

Nasi uczniowie wraz z nauczycielami zadbali także o poczęstunek dla uczestników forum. Dziękujemy nauczycielom przedmiotów gastronomicznych, pani Halinie Świerczek i pani Irenie Karkut, a także uczniom godnie reprezentującym naszą szkołę.