Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Projekt barmański "Ja za barem"


Projekt barmański "Ja za barem"


2 marca młodzież z klas 2TT, 2TŻ2, 1TŻKg (grupa kelner) miała okazję uczestniczyć w pokazie sztuki barmańskiej przygotowanym przez profesjonalnego barmana – Pana Adama Białczyka.
W ramach pokazu młodzież wspólnie z barmanem przygotowała koktajle bezalkoholowe.
Pokaz promował projekt "Ja za barem".

Projekt „Ja za barem” powstał z inicjatywy duetu Flair Brothers czyli jedynego w Polsce tandemu braci, Piotra i Andrzeja Kos, laureatów wielu konkursów barmańskich oraz uczestników programu Mam Talent. Flair jest to nowatorska sztuka obsługi gości przez barmana. Polega na przyrządzaniu koktajli w sposób uatrakcyjniony o efektowne ewolucje różnymi przyrządami barmańskimi od butelek, szklanek, shakerów po serwetki, rurki i wszelkiego rodzaju przyrządy barmańskie. Dyscyplina ta dzieli się na working flair i exhibition flair.


Projekt "Ja za barem" to dwudniowe szkolenie podczas, którego zostaną poruszone następujące zagadnienia:

  • Wprowadzenie do zawodu barmana

  • Terminologia barmańska

  • Towaroznawstwo-rodzaje alkoholi oraz ich zastosowanie,

  • Miksologia- zasady komponowania napojów mieszanych

  • Zasady perfect service,

  • Dekoracje na bazie owoców, warzyw, ziół

  • Techniki sprzedaży bezpośredniej