Szkolenie w ‘Nestle Professional’ z klasą 2TŻ2
W dniach 11-13 lutego 2020 r. odbyły się warsztaty kulinarne dla zwycięskiej klasy z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej w ramach programu „NESTLE Professional z Klasą” w roku szkolny 2019/2020.
Program warsztatów kulinarnych został specjalnie opracowany przez Jerzego Pasikowskiego - korporacyjnego doradcę kulinarnego NESTLE. Wsparciem podczas tych wyjątkowych dwóch dni na kuchni szkoleniowej był Michał Wiśniewski - Culinary Project Junior Specialist.
Zakres warsztatów obejmował:
- Sztukę łososia „tout paris”;
- Zupę z małż „bouchot” z warzywami i szafranem;
- Szaszłyk z foie gras i łososia w occie malinowym;
- Pot-au-feu z miętusa z chrzanem;
- Krem z langustynek z anyżem;
- Pierś z kaczki z czarną porzeczką;
Oprócz wiedzy praktycznej przekazywanej na kuchni uczniowie mieli okazję wzięcia udziału w krótkiej prezentacji o firmie NESTLE oraz prezentacji produktowej NESTLE Professional przeprowadzonej przez Ewelinę Kowalską oraz Mikołaja Ciarkowskiego - Marketing Team.
Zwycięska klasa uczestniczyła również w powitalnej kolacji i nocowała w 4 gwiazdkowym hotelu Vienna House Mokotów Warsaw.
Oprócz przekazanej wiedzy merytorycznej, materiałów szkoleniowych oraz nowoczesnych POS'ów zwycięska klasa mogła skorzystać w wolnym czasie z dodatkowych atrakcji przygotowanych przez firmę NESTLE oraz zwiedzić stolicę.
Mamy nadzieję, że doświadczenie i umiejętności zdobyte pod okiem doradcy kulinarnego młodzież wykorzysta w szkole na zajęciach praktycznych oraz późniejszej pracy w gastronomii.
Opracował: Sławomir Dudys