Ziemniak w roli głównej - SZKOLNY KONKURS KULINARNY
W dniu 18 kwietnia 2024 roku odbył się konkurs kulinarny w którym rywalizowało 16 uczniów z klas technikum i szkoły branżowej. Celem konkursu było poszerzanie wiedzy i umiejętności w ramach przedmiotów gastronomicznych, rozwijanie zainteresowań oraz zachęcanie do samokształcenia i doskonalenia zawodowego.
Zadaniem konkursowym było sporządzenie w czasie 90 minut dwóch porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem ziemniaka i dodatków : białkowych, warzywnych i sosu oraz rozpoznawanie ziół i przypraw.
Pracę uczniów oceniali profesjonalni kucharze panowie Konrad Drewniak i Bartłomiej Górny przedstawiciele restauracji BAZYLIA oraz profesjonalny kelner, nauczyciel naszej szkoły pan Piotr Borecki .
Grono Jurorów pochwaliło poziom umiejętności zawodowych naszych uczniów, podkreślało kreatywność, wyczucie smaku oraz estetykę przygotowanych dań. Serdecznie dziękujemy Jurorom.
Laureatami konkursu zostali:
I MIEJSCE
Noemi Kobińska kl.3tżk
Kluski śląskie a'la tajskie, łosoś sous vide w asyście grzybków enoki i chińskiej surówki
II MIEJSCE
Andrii Lebediuk kl. 2tż1
Szyszka ziemniaczana z kaszanką, polędwica faszerowana serem pleśniowym w towarzystwie sosu z podgrzybków i purre selerowego
III MIEJSCE
Natan Żaczek kl.2 ttż
Smakowity łosoś w asyście ziemniaków gratine oraz purre pietruszkowego
WYRÓŻNIENIE
Patrycja Błasiak kl. 2tż1
Kopytka ze szpinakiem oraz soczystym mięsem w sosie serowym wraz ze szparagami i grzybami
Zorganizowanie turnieju, jego sprawny przebieg oraz nagrodzenie laureatów nie byłoby możliwe bez ogromnego wsparcia Dyrekcji Szkoły, Kierownictwa warsztatów szkolnych oraz sponsorów.
Nagrody ufundowali:
>Firma Prymat
> Firma Bielmar
> Firma Sie.Jemy
> Firma B&K Piotr Borecki
> Pan Marcin Chłopczyk
Bardzo dziękujemy za wsparcie ! Gratulujemy wszystkim uczestnikom rywalizacji !