Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Ziemniak w roli głównej - SZKOLNY KONKURS KULINARNY

W dniu 18 kwietnia 2024 roku odbył się konkurs kulinarny w którym rywalizowało 16 uczniów z klas technikum i szkoły branżowej. Celem konkursu było poszerzanie wiedzy i umiejętności w ramach przedmiotów gastronomicznych, rozwijanie zainteresowań oraz zachęcanie do samokształcenia i doskonalenia zawodowego.


Zadaniem konkursowym było sporządzenie w czasie 90 minut dwóch porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem ziemniaka i dodatków : białkowych, warzywnych i sosu oraz rozpoznawanie ziół i przypraw.


Pracę uczniów oceniali profesjonalni kucharze panowie Konrad Drewniak i Bartłomiej Górny przedstawiciele restauracji BAZYLIA oraz profesjonalny kelner, nauczyciel naszej szkoły pan Piotr Borecki .
Grono Jurorów pochwaliło poziom umiejętności zawodowych naszych uczniów, podkreślało kreatywność, wyczucie smaku oraz estetykę przygotowanych dań. Serdecznie dziękujemy Jurorom.


Laureatami konkursu zostali:


I MIEJSCE
Noemi Kobińska kl.3tżk
Kluski śląskie a'la tajskie, łosoś sous vide w asyście grzybków enoki i chińskiej surówki


II MIEJSCE
Andrii Lebediuk kl. 2tż1
Szyszka ziemniaczana z kaszanką, polędwica faszerowana serem pleśniowym w towarzystwie sosu z podgrzybków i purre selerowego

III MIEJSCE
Natan Żaczek kl.2 ttż
Smakowity łosoś w asyście ziemniaków gratine oraz purre pietruszkowego


WYRÓŻNIENIE
Patrycja Błasiak kl. 2tż1
Kopytka ze szpinakiem oraz soczystym mięsem w sosie serowym wraz ze szparagami i grzybami


Zorganizowanie turnieju, jego sprawny przebieg oraz nagrodzenie laureatów nie byłoby możliwe bez ogromnego wsparcia Dyrekcji Szkoły, Kierownictwa warsztatów szkolnych oraz sponsorów.


Nagrody ufundowali:
>Firma Prymat
> Firma Bielmar
> Firma Sie.Jemy
> Firma B&K Piotr Borecki
> Pan Marcin Chłopczyk

Bardzo dziękujemy za wsparcie ! Gratulujemy wszystkim uczestnikom rywalizacji !