TARGI EXPO SWEET 2025

Chleb to coś więcej niż produkt spożywczy, to historia, kultura i sztuka.
Pierwsza sommelierka chleba w Polsce, Aleksandra Bednarek tymi słowami opisuje swoją pasję pieczenia chleba.
Umiejętność opisywania chleba w taki sposób, by każdy mógł wyobrazić sobie jego smak i aromat to sztuka. To jak nauka nowego języka*.
Tym nowym językiem branży cukierniczej, lodziarskiej i piekarniczej przesiąknięta była atmosfera tegorocznych targów EXPO SWEET 2025, które odbywały się w dniach 16-19 lutego w Warszawie.
Te „najsłodsze targi w Polsce” to największe tego typu branżowe targi w naszym kraju. Tematyka targów zdominowana przez najnowszą technologię produkcji, bardzo często wykorzystującą sztuczną inteligencję i supernowoczesne linie produkcyjne umożliwiają polskim przedsiębiorcom produkcję na najwyższym poziomie. Dzisiejsza rzeczywistość w lodziarniach, cukierniach czy piekarniach to już nie tylko smak, kolor i zapach, to przede wszystkim etyka i pasja zawodowa często wielopokoleniowa, pasja zmieniająca i rozwijająca się tak, jak zmienia się świat wokół nas.
To, co przychodzi nam na myśl, gdy patrzymy na lady wypełnione najróżnorodniejszymi słodkimi produktami nie dotyczy tylko pięknych określeń typu: harmonijny, delikatny, zrównoważony, subtelny, wykwintny, piękny itd., to myślenie o zdrowiu, etyce i uczciwości zawodowej.
Świat zamknięty w cukierniach, lodziarniach i piekarniach to świat pełen subtelnych różnic smaku, pełen barw i odcieni, pełen wyszukanych kompozycji składników, które często nie mają prawa do siebie pasować. Bo jak zrozumieć np. połączenie w lodach świeżych mandarynek z ostrą papryką, czy brokułów z miętą. Wzruszająca jest także delikatność i subtelny wdzięk w dekorowaniu, serwowaniu i tworzeniu ozdób cukierniczych. Niedawno jeszcze masa cukrowa dawała duże możliwości dekoratorom. Dzisiaj rozczula delikatność kwiatów, roślin czy postaci wykonanych z najdelikatniejszych, jadalnych komponentów jakim na przykład jest papier ryżowy. Misterna prawie koronkowa dokładność, subtelna dbałość o szczegóły, elegancja i precyzja w wykonaniu chociażby bukietów i postaci baśniowych, zwierząt i ludzi. To można było podziwiać w pracach konkursowych dekoratorów polskich i zagranicznych, których filigranowe wzornictwo, geometria i misternie wykonane detale zachwycały oglądających. Kompozycje dekoratorskie, lodowe, cukiernicze zadziwiają. Zadziwia także pasja i ogromna wiedza zawodowa specjalistów w tych dziedzinach. Ciągłe poszukiwania, badania, rozwój technologii ale także kultura drobnych przyjemności, reprezentowana przez mini deserki – takie jak makaroniki czy ptifurki – wymaga doskonałej precyzji w całej produkcji produktu tak, by produkt końcowy był smaczny, zdrowy, higienicznie bezpieczny i wolny od chemii, modyfikacji i manipulacji na każdym etapie produkcji.
Targi Expo Sweet to okazja do porozmawiania ze specjalistami, producentami, wymiana doświadczeń, udział w otwartych dyskusjach o tym, co dzisiaj decyduje o sukcesie w branżach lodziarskiej, cukierniczej czy piekarniczej, to posłuchanie naukowców i specjalistów np. w wykładach o komunikowaniu się, bo to właśnie ten element jest ważnym procesem w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa.
Taki kilkugodzinny spacer wśród słodkich, aromatycznych i niebywale udekorowanych stanowisk wzbudzał zachwyt i podziw dla tych zawodów. Pamiętajmy o tym kupując lody, pączki, bagietki czy chleb. To jakość i uczciwość produkcji budują renomę firm.
*na podstawie: Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 02 2025