UPOWSZECHNIANIE REZULTATÓW PROJEKTU „OD TRADYCJI PO NOWOCZESNE TECHNOLOGIE W CUKIERNICTWIE W EUROPIE”
W zakresie upowszechniania przedsięwzięcia „Od tradycji po nowoczesne technologie w cukiernictwie w Europie” w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów”, finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego (Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój) w pracowniach gastronomicznych odbyła się lekcja otwarta przygotowana przez uczestników projektu dla dyrekcji szkoły oraz nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych.
Pod opieką nauczyciela przedmiotów gastronomicznych, pani Małgorzaty Kłopotowskiej uczniowie przygotowali i zaprezentowali wypieki, których nauczyli się podczas mobilności zagranicznej we Francji. Młodzież opowiedziała również o pobycie w Argelès-sur-Mer i podzieliła się swoimi wrażeniami.
Spotkanie było okazją do zaprezentowania w środowisku szkolnym rezultatów realizacji mobilności na południu Francji przez uczestników projektu z naszej i francuskiej szkoły, m.in. książki z przepisami kulinarnymi pt. „Od croissanta do rogala, czyli polsko-francuskie słodkości” oraz filmu instruktażowego.
Goście zapoznali się z podstawowymi założeniami projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Koordynator projektu przybliżył cele przedsięwzięcia oraz przedstawił przebieg 6-miesięcznego projektu, realizowanego we współpracy z Lycée Christian Bourquin we Francji.
Już niebawem odbędzie się oficjalne zakończenie projektu, podczas którego uczestnicy otrzymają certyfikaty i dyplomy potwierdzające udział w mobilności zagranicznej.