Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

"Wiosenne wariacje na temat kurczaka"

W dniu 24 kwietnia 2025 roku odbył się szkolny konkurs kulinarny w którym rywalizowało 11 uczniów z klas technikum i szkoły branżowej .

Celem konkursu było poszerzanie wiedzy i umiejętności gastronomicznych, rozwijanie zainteresowań oraz zachęcenie do samokształcenia i doskonalenia zawodowego.

Zadaniem konkursowym było wytrybowanie tuszki drobiowej , a następnie sporządzenie dwóch porcji dania zasadniczego, wykorzystując  jeden lub więcej elementów drobiu oraz dowolną nowalijkę. Czas realizacji 120 minut.

Pracę uczniów oceniali Szef kuchni restauracji „Bazylia” Konrad Drewniak, profesjonalny kucharz Bartłomiej Górny  ( restauracja „Bazylia”) oraz Kierownik warsztatów szkolnych Teresa Bijok.

Grono Jurorów doceniło kreatywność, dobry smak oraz estetykę zaprezentowanych  dań. Dziękujemy Jurorom za ich pracę.

Laureatami konkursu zostali:

I MIEJSCE

TOMASZ CZARNECKI KL. 3 TŻ1

“Wiosenny kurczak z koperkowym pesto i młodą marchewką i  grillowaną kapustą”

II MIEJSCE

MAGDALENA MAZGAJ KL. 4 TŻ1

„Soczyste polędwiczki drobiowe ze stekiem z kalafiora i batatami”

III MIEJSCE

KRZYSZTOF  HORZYK KL. 2 TŻ2

„Roladka z farszem mięsnym z sosem z podgrzybków i różowymi kluskami w asyście szparagów”

WYRÓŻNIENIE

PAWEŁ SMOLAREK KL. 2 TTŻ

 „Rolada  z kurczaka  z farszem grzybowym, sosem marchewkowym, pieczonymi ziemniaczkami i szparagami z masłem czosnkowym”

 

WSPANIAŁE NAGRODY NOŻE, SPRZĘT GASTRONOMICZNY, NOWOCZESNE TALERZE, VOUCHERY DO RESTAURACJI, ODZIEŻ OCHRONNĄ, CHEMIĘ GOSPODARCZĄ, TŁUSZCZE ROŚLINNE ORAZ JADALNE KWIATY I MIKRO LIŚCIE UFUNDOWALI:

  • Restauracja BAZYLIA ITALIAN FOOD & COFFEE
  • Restauracja U JAKUBA  U JAKUBA TO CO DOBRE…
  • Firma KERA- CERAMIKA STOŁOWA
  • Firma SIE.JEMY
  • Firma B&K PIOTR BORECKI
  • Firma NEMMO ANETA KRYJAK
  • Firma BIELMAR

 Bardzo dziękujemy za hojne  wsparcie !

 Zorganizowanie konkursu i jego sprawny przebieg  nie byłby możliwy bez wsparcia Dyrekcji ZSG oraz Kierownictwa Warsztatów Szkolnych .

Serdecznie dziękujemy. Organizatorki.