"Wiosenne wariacje na temat kurczaka"

W dniu 24 kwietnia 2025 roku odbył się szkolny konkurs kulinarny w którym rywalizowało 11 uczniów z klas technikum i szkoły branżowej .
Celem konkursu było poszerzanie wiedzy i umiejętności gastronomicznych, rozwijanie zainteresowań oraz zachęcenie do samokształcenia i doskonalenia zawodowego.
Zadaniem konkursowym było wytrybowanie tuszki drobiowej , a następnie sporządzenie dwóch porcji dania zasadniczego, wykorzystując jeden lub więcej elementów drobiu oraz dowolną nowalijkę. Czas realizacji 120 minut.
Pracę uczniów oceniali Szef kuchni restauracji „Bazylia” Konrad Drewniak, profesjonalny kucharz Bartłomiej Górny ( restauracja „Bazylia”) oraz Kierownik warsztatów szkolnych Teresa Bijok.
Grono Jurorów doceniło kreatywność, dobry smak oraz estetykę zaprezentowanych dań. Dziękujemy Jurorom za ich pracę.
Laureatami konkursu zostali:
I MIEJSCE
TOMASZ CZARNECKI KL. 3 TŻ1
“Wiosenny kurczak z koperkowym pesto i młodą marchewką i grillowaną kapustą”
II MIEJSCE
MAGDALENA MAZGAJ KL. 4 TŻ1
„Soczyste polędwiczki drobiowe ze stekiem z kalafiora i batatami”
III MIEJSCE
KRZYSZTOF HORZYK KL. 2 TŻ2
„Roladka z farszem mięsnym z sosem z podgrzybków i różowymi kluskami w asyście szparagów”
WYRÓŻNIENIE
PAWEŁ SMOLAREK KL. 2 TTŻ
„Rolada z kurczaka z farszem grzybowym, sosem marchewkowym, pieczonymi ziemniaczkami i szparagami z masłem czosnkowym”
WSPANIAŁE NAGRODY NOŻE, SPRZĘT GASTRONOMICZNY, NOWOCZESNE TALERZE, VOUCHERY DO RESTAURACJI, ODZIEŻ OCHRONNĄ, CHEMIĘ GOSPODARCZĄ, TŁUSZCZE ROŚLINNE ORAZ JADALNE KWIATY I MIKRO LIŚCIE UFUNDOWALI:
- Restauracja BAZYLIA ITALIAN FOOD & COFFEE
- Restauracja U JAKUBA U JAKUBA TO CO DOBRE…
- Firma KERA- CERAMIKA STOŁOWA
- Firma SIE.JEMY
- Firma B&K PIOTR BORECKI
- Firma NEMMO ANETA KRYJAK
- Firma BIELMAR
Bardzo dziękujemy za hojne wsparcie !
Zorganizowanie konkursu i jego sprawny przebieg nie byłby możliwy bez wsparcia Dyrekcji ZSG oraz Kierownictwa Warsztatów Szkolnych .
Serdecznie dziękujemy. Organizatorki.