Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Zajęcia praktyczne przygotowujące do wyjazdu do szkoły zawodowej we Francji

Wraz z kursem języka angielskiego dla 15 uczniów ZSGiH , rozpoczęły się zajęcia praktyczne przygotowujące do wyjazdu do szkoły zawodowej we Francji z projektu „Od tradycji po nowoczesne technologie w cukiernictwie”.

Nasi uczniowie przygotowują, pieką tradycyjne polskie wypieki, które zaprezentują uczniom we Francji. A w trakcie pobytu razem z cukiernikami z Francji będą sporządzać ich tradycyjne słodkości.

Cukiernicy przygotowują przysmaki polskie: prostokątne, kruche mazurki z różą, bakaliami, polewami, lukrami: korzenne, miodowe pierniki z konfiturą śliwkową; drożdżowe rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku, aromatyczną szarlotkę z polskich jabłek z lodami bananowymi z advokatem, pianką cynamonową i czipsem z prażonej kaszy jaglanej w miodzie.

A jakich wypieków my się nauczymy we Francji? Przedstawimy Wam niebawem ... :)