Zajęcia praktyczne przygotowujące do wyjazdu do szkoły zawodowej we Francji
Wraz z kursem języka angielskiego dla 15 uczniów ZSGiH , rozpoczęły się zajęcia praktyczne przygotowujące do wyjazdu do szkoły zawodowej we Francji z projektu „Od tradycji po nowoczesne technologie w cukiernictwie”.
Nasi uczniowie przygotowują, pieką tradycyjne polskie wypieki, które zaprezentują uczniom we Francji. A w trakcie pobytu razem z cukiernikami z Francji będą sporządzać ich tradycyjne słodkości.
Cukiernicy przygotowują przysmaki polskie: prostokątne, kruche mazurki z różą, bakaliami, polewami, lukrami: korzenne, miodowe pierniki z konfiturą śliwkową; drożdżowe rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku, aromatyczną szarlotkę z polskich jabłek z lodami bananowymi z advokatem, pianką cynamonową i czipsem z prażonej kaszy jaglanej w miodzie.
A jakich wypieków my się nauczymy we Francji? Przedstawimy Wam niebawem ... :)