Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

"Jeśli nie zbudujesz swojego marzenia, ktoś inny Cię zatrudni, abyś pomógł mu zbudować jego."
(TONY GASKINS)


1 czerwca 2025 roku ruszył kolejny projekt praktyk zawodowych:
„Hiszpańskie smaki w Gastronomie”

w ramach Akcji 1. Mobilność osób uczących się i kadry w dziedzinie kształcenia
i szkolenia zawodowego - projekty akredytowane (KA121-VET)


Wniosek numer: 2025-1-PL01-KA121-VET-000308777
Numer Akredytacji: 2020-1-PL01-KA120-VET-000095582


Maksymalna przyznana kwota dofinansowania wynosi 58 480 EURO

Śledź informacje o bieżących wydarzeniach na naszym profilu 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064669093457

Młodzież odbędzie trzytygodniowe praktyki zawodowe w języku angielskim i hiszpańskim w zakładach gastronomicznych. Podczas praktyk zorganizowane zostaną spotkania z mistrzami zawodu, osobowościami z regionu praktyk oraz wycieczki kulturowo-krajoznawcze.


Przed wyjazdem na praktyki młodzież przygotowuje się do mobilności, między innymi szkoli swój angielski korzystając z platformy językowej programu Erasmus plus o nazwie OLS-Online Linguistic Support, uczy podstaw języka hiszpańskiego, uczestniczy w przygotowaniu kulturowym oraz psychologicznym. Uczestnicy poddani zostaną diagnozie początkowej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Diagnoza ta pozwoli dobrać miejsca praktyk do indywidualnych potrzeb i predyspozycji uczestnika. Po powrocie młodzież zostanie poddana diagnozie końcowej, która pozwoli ocenić czy udało się osiągnąć zamierzone cele.
Beneficjentami Projektu „Hiszpańskie smaki w gastronomie” są uczniowie z klasy technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Na praktykę wyjedzie 18 uczniów.



Cele projektu:
1. Rozwinięcie zawodowych umiejętności praktycznych i wiedzy teoretycznej uczniów biorących udział w projekcie.
2. Poznanie oryginalnych surowców kuchni różnych narodów i praca na profesjonalnym gastronomicznym sprzęcie oraz zapoznanie się z organizacją pracy za granicą.
3. Wyrobienie umiejętności pracy w zespole, pod presją czasu; radzenie sobie ze stresem.
4. Ułatwienie w przyszłości mobilności na rynku pracy.
5. Udoskonalenie biegłego posługiwania się językiem obcym przez uczniów i nauczycieli, z uwzględnieniem języka zawodowego podczas pracy zawodowej i w życiu codziennym.
6. Wyrównanie szans społecznych i zapobieganie wykluczenia społecznego beneficjentów projektu.
7. Zniesienie barier transgranicznych, ułatwienie nawiązywania kontaktów, otwarcie się na inne osoby i wielokulturowość.
8. Zwiększenie konkurencyjności naszej szkoły w regionie.
9. Zwiększenie doświadczenia w dobrym zarządzaniu projektami unijnymi.
10. Propagowanie i podjęcie działań mających na celu równość płci.


Przed rozpoczęciem prac nad projektem zidentyfikowano potrzeby szkoły i uczniów i na tej podstawie wyznaczono cele projektu. Przygotowano program praktyk oraz harmonogram realizacji założonych celów (organizacja wysyłająca). Uzgodniono i podpisano z Organizacją wspierającą "Porozumienie o programie zajęć edukacyjnych w ramach mobilności programu Erasmus+", który został podpisany także przez beneficjenta. Organizacja wspierająca, na podstawie CV uczestnika i porozumienia, programu praktyk dobrała indywidualnie miejsca praktyk, które gwarantowały realizację zamierzonych celów. Strony uzgodniły, że podczas mobilności edukacyjnej powinny zostać osiągnięte następujące efekty uczenia się:
umiejętność przygotowania potraw i napojów kuchni portugalskiej,

  • poszerzenie kompetencji językowych w zakresie języka angielskiego z uwzględnieniem języka zawodowego oraz opanowanie w stopniu podstawowym języka hiszpańskiego,
  • udoskonalenie posługiwania się językiem obcym przez uczniów i nauczycieli podczas pracy zawodowej i w życiu codziennym,
  • wiedza teoretyczna z zakresu kuchni hiszpańskiej z uwzględnieniem kultury, tradycji i zwyczajów,
  • kompetencje międzykulturowe, zniesienie barier transgranicznych, ułatwienie mobilności na rynku pracy, ułatwienie nawiązywania kontaktów oraz otwarcie się na inne osoby i wielokulturowość,
  • wyrównanie szans społecznych i zapobieganie wykluczenia społecznego, wyrobienie umiejętności pracy w zespole, pod presją czasu, radzenie sobie ze stresem.bony


To nasz kolejny projekt, w którym współpracujemy z jednym z oddziałów ETN. Organizacją wspierającą projektu jest Tribeka, które promuje, organizuje i zarządza zdobywaniem doświadczenia zawodowego oraz programami edukacyjnymi. Głównym zadaniem organizacji jest dostarczenie zawodowego doświadczenia umożliwiającego rozwój umiejętności zawodowych i personalnych uczestników programów. Głównym miastem, w którym będą się odbywać praktyki jest Malaga. Tribeka posiada wieloletnie doświadczenie w organizowaniu praktyk oraz staży, realizowanych w ramach programu Erasmus plus.


Ważne dokumenty do pobrania:

Regulamin rekrutacji

Regulamin stażu zagranicznego realizowanego w ramach projektu 

Formularz zgłoszeniowy 

Ostatnie aktualności Hiszpańskie smaki w gastronomie 2025/2026