Francuscy uczniowie na praktyce zawodowej w Bielsku-Białej
W ubiegłym tygodniu czterech uczniów ze szkoły partnerskiej Lycée Christian Bourquin w Argelès-sur-Mer we Francji zakończyło praktykę zawodową w naszym mieście . Przez cztery tygodnie Emma, Cynthia, Hugo i Paco doskonalili swoje umiejętności zawodowe pod okiem specjalistów w cukierni „Mono” oraz w piekarni „Kozacka”. Młodzież poznawała nowe receptury, ale również dzieliła się przepisami przywiezionymi z Francji. Podczas pobytu
w Polsce zwiedzali nasze miasto, odkrywali kuchnię i kulturę, ale także spotykali się ze swoimi polskimi rówieśnikami, z którymi wcześniej zrealizowali dwa projekty europejskie we Francji.
Francuskiej młodzieży przez kilka dni towarzyszyli ich nauczyciele: pan Gerard Julia oraz pan Daniel Granié, którzy są organizatorami całego przedsięwzięcia. Pan Julia towarzyszył młodzieży podczas ich pierwszych dni pobytu w Bielsku-Białej, pokazując miasto i zapoznając uczniów z obowiązującymi podczas praktyk zasadami, natomiast pan Granié przyjechał po uczniów, podsumowując jednocześnie z pracodawcami całe cztery tygodnie współpracy.
Młodzież wróciła do Francji zadowolona, pełna nowych doświadczeń i pomysłów.
Zorganizowanie praktyk dla francuskich uczniów było możliwe dzięki polsko-francuskiej współpracy naszych szkół.
Anna Nawrocka-Kaniewska