KONKURS - FINEZYJNY SMAK ŁOSOSIA

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU
W SZKOLNYM KONKURSIE KULINARNYM FINEZYJNY SMAK ŁOSOSIA
Termin : 30 PAŹDZIERNIKA 2025 roku
Zapewnione :
- bezpłatne szkolenie z technik sporządzania potraw z ryb
- atrakcyjne nagrody
- dobra atmosfera w trakcie konkursu
REGULAMIN KONKURSU
KULINARNEGO DLA UCZNIÓW
ZESPOŁU SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH W BIELSKU - BIAŁEJ
FINEZYJNY SMAK ŁOSOSIA
Celem turnieju jest rozwijanie zainteresowań kulinarnych, podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności zawodowych oraz rozbudzanie inicjatywy i kreatywności uczniów.
POSTANOWIENIA PODSTAWOWE
- W rywalizacji konkursowej mogą brać udział uczniowie wszystkich klas Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bielsku - Białej.
- Konkurs odbędzie się dnia 30 PAŹDZIERNIKA 2025 roku w pracowniach „F” przy ul. Filarowej .
- Uczniowie startują w konkursie indywidualnie.
- Zadaniem konkursowym będzie sporządzenie 2 porcji dania zasadniczego z ŁOSOSIA w czasie 90 minut.
- Deklaracje uczestnictwa w rywalizacji należy zgłosić do 30 września 2025 wraz ze wstępną nazwę potrawy.
- Zgłoszenia należy przesłać do organizatorów konkursu poprzez mobidziennik .
- Zadeklarowani uczestnicy wezmą udział w bezpłatnym szkoleniu z technik sporządzania potraw z ryb ( planowany termin początek października )
- Do 20 października 2025 każdy uczestnik przesyła kompletną recepturę dania z łososiem w roli głównej .
- Wszystkie składniki do produkcji uczestnicy przygotowują we własnym zakres.
- Sporządzone dania uczeń prezentuje na samodzielnie przygotowanej zastawie stołowej, a potrawy muszą się składać wyłącznie z jadalnych produktów.
- Odprawa dla uczniów odbędzie się o godz. 8.00, następnie uczniowie rozpoczną pracę.
- Organizatorzy zapewniają uczestnikom stanowiska z podstawowym wyposażeniem.
- Uczestnicy zobowiązani są do pracy w kompletnych strojach kucharskich.
- Dania konkursowe oceniane będą przez profesjonalne jury- szefów kuchni z zaprzyjaźnionych restauracji
- Organizatorzy zapewniają składnik główny łososia w dniu konkursu.
- Termin konkursu z przyczyn niezależnych może zostać zmieniony
- Kryteria oceny znajdują się w załączniku 1, który dostępny jest u organizatorów konkursu.
Organizatorzy :
Kinga Baścik, Małgorzata Konstanty, Ewa Hess- Rykała, Sławomir Dudys
Wzór zgłoszenia
- imię i nazwisko uczestnika , klasa
- wstępna nazwa planowanej potrawy ( do 30 września 2025 )
- kompletna receptura ( do 20 października 2025 )