Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

POLSKIE TRADYCJE ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

POLSKIE TRADYCJE ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

 

 Pielęgnowanie pięknych zwyczajów bożonarodzeniowych pomaga w radosnym i dobrym  przeżywaniu świąt.

 

WIECZERZA WIGILIJNA inauguruje świąteczny czas. Słowo „wigilia” pochodzi z łaciny i znaczy „nie spać”, „czuwać w nocy”. Uroczystą kolację rozpoczynamy po pojawieniu się na niebie PIERWSZEJ GWIAZDY. Jest to nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej, która prowadziła Trzech Króli do Betlejem.

WSPÓLNA MODLITWA I ŁAMANIE SIĘ OPŁATKIEM to moment zjednoczenia rodziny i gest dobrej woli oraz zażegnania ewentualnych sporów i niesnasek.

Na świątecznym stole stawiamy DODATKOWE NAKRYCIE dla niezapowiedzianego gościa. Jest to także wyraz pamięci o bliskich, którzy przebywają za granicą lub odeszli. Pod biały obrus wkładamy SIANKO, co symbolizuje narodzenie Jezusa w ubogiej stajni. ŚWIECA WIGILIJNA nie jest tylko nastrojową dekoracją, ale znakiem Chrystusa – Światłością świata. DWANAŚCIE POTRAW ma nam zapewnić dobrostan i pomyślność przez cały rok. W poszczególnych regionach Polski dania wigilijne różnią się, ale zwyczajowo na stole powinny się znaleźć ryby i wszystkie płody ziemi (warzywa, owoce, ziarna i grzyby) oraz mak i bakalie jako symbole dobrobytu. Potrawy wigilijne powinny być postne. Najpopularniejsze dania to: barszcz z uszkami, zupa grzybowa, zupa rybna, sałatka jarzynowa, sałatka ziemniaczana, karp pod różnymi postaciami, groch z kapustą i grzybami, pierogi, kutia, kompot z suszonych owoców, makówki, piernik i wiele innych specjałów.

Strojenie CHOINKI nie jest polską, wielowiekową tradycją, ale już na stałe wpisało się w nasze zwyczaje.

W wielu rodzinach kultywuje się KOLĘDOWANIE oraz wspólne wyjście na PASTERKĘ, tj. nocną mszę Narodzenia Pańskiego.