ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
W naszej szkole uczniowie klas cukierniczych pod opieką nauczycieli wypiekają świąteczne pierniczki. Woń aromatycznych przypraw unosi się w powietrzu i zaprasza do kosztowania.
Przyszli cukiernicy wykorzystują zdobytą wiedzę i umiejętności, aby przygotować pięknie zdobione i smaczne ciasteczka. Pierniczki zdobione są lukrem królewskim.
Uczniowie klasy 1 Szkoły Branżowej Pierwszego Stopnia –cukiernik, uczniowie klas 2 i 3 Technikum Technologii Żywności, zachęcają do wypieku pierniczków w swoich domach i dzielą się recepturą cukierniczą.
RECEPTURA:
NORMATYW SUROWCOWY:
500 g mąki tortowej typ 450
200 g miodu
200 g cukru pudru
150 g masła
1 jajko
1łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
WYKONANIE:
Miód z masłem rozpuścić, dodać przyprawę do piernika, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Do mąki dodać sodę oczyszczoną, jajko, cukier puder i zagnieść ciasto.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać pierniczki.
Piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Po wystudzeniu udekorować.
Smacznego!
Zachęcamy do wspólnego pieczenia i prezentujemy piękne pierniczki upieczone przez naszych uczniów.