Przejdź do treści Przejdź do menu

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI


ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

W naszej szkole uczniowie klas cukierniczych pod opieką nauczycieli wypiekają  świąteczne pierniczki. Woń aromatycznych przypraw unosi się w powietrzu i zaprasza do kosztowania.

Przyszli cukiernicy wykorzystują zdobytą wiedzę i umiejętności, aby  przygotować pięknie zdobione i smaczne ciasteczka. Pierniczki zdobione są lukrem królewskim.

Uczniowie klasy 1 Szkoły Branżowej Pierwszego Stopnia –cukiernik, uczniowie klas 2 i 3 Technikum Technologii Żywności, zachęcają do wypieku pierniczków w swoich domach i dzielą się recepturą cukierniczą.

             RECEPTURA:

NORMATYW SUROWCOWY:

500 g mąki tortowej typ 450

200 g miodu

200 g cukru pudru

150 g masła

1 jajko

1łyżeczka sody

1 przyprawa do piernika

WYKONANIE:

Miód z masłem rozpuścić, dodać przyprawę do piernika, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Do mąki dodać sodę oczyszczoną, jajko, cukier puder i zagnieść ciasto.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać pierniczki.
Piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Po wystudzeniu udekorować.

Smacznego!



Zachęcamy do wspólnego pieczenia i prezentujemy piękne pierniczki upieczone przez naszych uczniów.