Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Szef dla Młodych Talentów- szkolenie pierwsze Akademia Inspiracji Makro w Krakowie Dariusz Nikodemski- nasz Absolwent!!!!

Oliwia i Aleksander z ZSG zaczynają swoją przygodę w Akademii Inspiracji Makro. Zakończyło się pierwsze szkolenie z grupą 12 Wspaniałych Uczniów i jesteśmy zachwyceni! Na części teoretycznej pierwszego spotkania skupiliśmy się na sztuce pisania receptur, a w praktyczniej przeszliśmy do przećwiczenia dwóch z nich. Dania były inspirowane Polską Kuchnią, połączoną z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.

Serdecznie dziękujemy naszym niesamowitym prowadzącym szkolenie:

Jakub Kowalczyk — za naukę sztuki pisania receptur,

Dariusz Nikodemski — za inspirację w dziedzinie Nowoczesnej Kuchni Polskiej.

Dariusz to nasz Absolwent!!!

Dzięki Wam nasi Uczniowie mają najlepsze warunki do rozwijania swoich umiejętności kulinarnych.

Pierwsze szkolenie miało dla Uczestników szczególne znaczenie, ponieważ było symbolicznym krokiem w ich kulinarnej podróży. Oliwia i Olek mieli okazję pogłębić wiedzę potrzebną im już na etapie eliminacyjnym, którego zadaniem było właśnie poprawne przygotowanie receptury potrawy o tematyce Nowoczesnej Kuchni Polskiej. Zobaczcie zdjęcia z pierwszego szkolenia naszych tegorocznych studentów, jesteśmy pod wrażeniem ich wiedzy i umiejętności.

I jeszcze króciutko o naszym Darku:


Dariusz Nikodemski to Szef Kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Przygodę z gotowaniem rozpoczął od nauki w szkole gastronomicznej, czyli u nas w ZSG w Bielsku-Białej. Jak sam mówi, do dziś całość jego pracy zawodowej oparta jest na organizacji, sprawnym zarządzaniu czasem oraz logicznym rozwiązywaniu problemów – nie tylko w kuchni. Doświadczenie zdobywał w restauracji sushi, restauracjach z tradycyjną i nowoczesną kuchnią polską, kuchnią hiszpańską oraz w gwiazdkowych restauracjach w Londynie. W trakcie pobytu w Wielkiej Brytanii przez 2 lata zajmował stanowisko Młodszego sous chefa w Glasshouse – * (Michelin) i odbył staże w Ledbury**, które w tym czasie zajmowało 10 miejsce na liście 50 Best Restaurants, oraz restauracji Ametsa słynnej hiszpańskiej rodziny Arzak. Po powrocie do Polski przez blisko 2,5 roku był Zastępcą szefa kuchni w L’enfant Terrible. Następnie spędził 1,5 roku na stanowisku Szefa kuchni w warszawskiej restauracji Garmasz, która zajęła 1. miejsce w kategorii „Najlepszy debiut” w ramach festiwalu Fine Dining Week 2019.

„W pojedynkę możemy zrobić tak mało; razem możemy zrobić tak wiele" (Helen Keller)

Dziękuję Darku, że jesteś z ZSG, że pojawiłeś się w moim życiu zawodowym

Beata Pieńkowska