Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

„CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA” - SPOTKANIE NA WARSZTATACH SZKOLNYCH

 W ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa w piątek 10 października na warsztatach szkolnych odbyło się spotkanie z panią Joanną Gwizdałą, autorką książki „Ciasteczka cieszyńskie. Ocalić od zapomnienia” i panią Karoliną Gwizdałą, finalistką Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, zwyciężczynią ogólnopolskiego konkursu „dekor-PIERNIK-art.” i konkursów podczas targów cukierniczych Expo Sweet, prywatnie – córką pani Joanny.

Pani Joanna Gwizdała jest technologiem żywności, nauczycielem przedmiotów gastronomicznych, pasjonatką cukiernictwa, która łączy tradycję ze współczesnością, inspiruje młodych ludzi, czego cudownym przykładem jest córka Karolina. Ponadto pani Joanna prowadzi warsztaty branżowe i dzieli się swoją wiedzą w czasopiśmie „Mistrz Branży”, poradniku dla piekarzy, cukierników i lodziarzy.

Uczniowie z klas 3C1,  2C i 1 TT mogli się dowiedzieć, jak długa i kręta droga prowadziła do wydania albumu o cieszyńskich ciasteczkach, a także poznać tajniki przepisów i sztuczek cukierniczych. Pani Joanna, sercem związana z Ziemią Cieszyńską, bardzo długo zbierała przepisy na te małe, słodkie arcydzieła, których tradycja pieczenia sięga przełomu XVIII i XIX wieku. Istnieje wiele przepisów na cieszyńskie ciasteczka – tych najpopularniejszych jest około trzydziestu. Tradycyjnie były one szykowane na Boże Narodzenie – najczęściej na dwa tygodnie przed świętami. Samych przepisów istnieje około stu i często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W 2007 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało „Drobne ciasteczka cieszyńskie” na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze z Województwa Śląskiego.

Karolina Gwizdała, która mimo młodego wieku zdążyła już zdobyć uznanie mistrzów cukiernictwa, opowiedziała o swoich przygotowaniach do olimpiad i konkursów, pokazała przykładowe ciasteczka konkursowe, gorąco zachęcała do udziału w konkursach cukierniczych.

Spotkanie poprowadziła nauczyciel przedmiotów zawodowych, pani Iwona Gomola.

Do biblioteki szkolnej została zakupiona publikacja pani Joanny Gwizdały, autorka złożyła w niej swój autograf. Teraz już cała społeczność szkolna będzie mogła skorzystać z ponad stu trzydziestu wyjątkowych receptur, które niebawem, w przedświątecznym okresie będą na wagę złota.

Zapraszamy do biblioteki szkolnej i wypieków.