TURNIEJ KULINARNY DLA UCZNIÓW SZKOŁY BRANŻOWEJ I STOPNIA
W środę, 13 kwietnia 2022 roku odbył się TURNIEJ KULINARNY DLA UCZNIÓW SZKOŁY BRANŻOWEJ I STOPNIA. Celem turnieju było rozbudzenie u uczniów inicjatywy oraz poszerzenie wiedzy i umiejętności gastronomicznych. Do rywalizacji stanęło 8 dwuosobowych drużyn. Turniej przebiegał w czterech etapach:
Etap 1. Test wiedzy teoretycznej (zróżnicowany poziom trudności, dla klasy 1, 2 i 3 )
Etap 2. Analiza sensoryczna surowców i aromatów
Etap 3. Rozpoznawanie drobnego sprzętu gastronomicznego
Etap 4
NAJBARDZIEJ EMOCJONUJĄCY....... Sporządzenie w czasie 60 minut, 2 porcji dania zasadniczego lub 2 porcji przystawki z wykorzystaniem ziemniaka, buraka i kiszonej kapusty.
Dodatkową atrakcją dla uczestników turnieju był AUTORSKI POKAZ KULINARNY, który przygotował absolwent naszej szkoły Pana Krystian Masny.
Laureatami turnieju zostali:
I MIEJSCE
Kamila Pasierbek i Bartłomiej Urbaniec klasa 3axp
Delikatny dorsz w towarzystwie wytrawnej pianki i śląskich smaczków
II MIEJSCE
Marika Żurawska i Mirella Misiarz klasa 2ax
Pieczone ziemniaczki skąpane sosem buraczanym
III MIEJSCE
Jakub Dobija i Robert Kania klasa 3axp
Carpaccio z karmelizowanego buraka z kaczką na puree z kapusty kiszonej
Grono Jurorów oceniających zmagania uczniów, chwaliło poziom umiejętności zawodowych, podkreślało kreatywność, smak, aromat oraz estetykę dań.
W tym miejscu serdecznie dziękujemy członkom komisji jurorskiej za wytężoną pracę.
Zorganizowanie turnieju, jego sprawny przebieg oraz nagrodzenie laureatów nie byłoby możliwe bez ogromnej pomocy Dyrekcji Szkoły i Kierownictwa warsztatów szkolnych, BARDZO DZIĘKUJEMY ZA WSPARCIE .
Organizatorki