Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.


1 czerwca 2024 roku ruszył kolejny projekt praktyk zawodowych, tym razem są to:

„Portugalskie smaki w Gastronomie”

w ramach Akcji 1. Mobilność osób uczących się i kadry w dziedzinie kształcenia
i szkolenia zawodowego - projekty akredytowane (KA121-VET) – konkurs 2024
Wniosek numer: 2024-1-PL01-KA121-VET-000201071

Młodzież odbędzie trzytygodniowe praktyki zawodowe w języku angielskim i portugalskim w zakładach gastronomicznych. Podczas praktyk zorganizowane zostaną spotkania z mistrzami zawodu, osobowościami z regionu praktyk oraz wycieczki kulturowo-krajoznawcze.

Przed wyjazdem na praktyki młodzież przygotowuje się do mobilności, między innymi szkoli swój angielski korzystając z platformy językowej  programu Erasmus plus   o nazwie OLS-Online Linguistic Support,  uczy podstaw języka portugalskiego, uczestniczy w przygotowaniu kulturowym oraz psychologicznym. Uczestnicy poddani zostaną diagnozie początkowej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Diagnoza ta pozwoli  dobrać miejsca praktyk do indywidualnych potrzeb i predyspozycji uczestnika. Po powrocie młodzież zostanie poddana diagnozie końcowej, która pozwoli ocenić czy udało się osiągnąć zamierzone cele.

Beneficjentami Projektu „Portugalskie smaki w gastronomie” są uczniowie z klasy technikum  o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Na praktykę wyjedzie 18 uczniów.

  1. Rozwinięcie zawodowych umiejętności praktycznych i wiedzy teoretycznej uczniów biorących udział w projekcie.
  2. Poznanie oryginalnych surowców kuchni różnych narodów i praca na profesjonalnym gastronomicznym sprzęcie oraz zapoznanie się z organizacją pracy za granicą.
  3. Wyrobienie umiejętności pracy w zespole, pod presją czasu; radzenie sobie ze stresem.
  4. Ułatwienie w przyszłości mobilności na rynku pracy.
  5. Udoskonalenie biegłego posługiwania się językiem obcym przez uczniów i nauczycieli, z uwzględnieniem języka zawodowego podczas pracy zawodowej i w życiu codziennym.
  6. Wyrównanie szans społecznych i zapobieganie wykluczenia społecznego beneficjentów projektu.
  7. Zniesienie barier transgranicznych, ułatwienie nawiązywania kontaktów, otwarcie się na inne osoby i wielokulturowość.
  8. Zwiększenie konkurencyjności naszej szkoły w regionie.
  9. Zwiększenie doświadczenia w dobrym zarządzaniu projektami unijnymi.
  10. Propagowanie i podjęcie działań mających na celu równość płci.

Przed rozpoczęciem prac nad projektem zidentyfikowano potrzeby szkoły i uczniów i na tej podstawie wyznaczono cele projektu. Przygotowano program praktyk oraz harmonogram realizacji założonych celów (organizacja wysyłająca). Uzgodniono i podpisano z Partnerem "Porozumienie o programie zajęć edukacyjnych w ramach mobilności programu Erasmus+", który został podpisany także przez beneficjenta. Partner, na podstawie CV uczestnika i porozumienia, programu praktyk dobrał indywidualnie miejsca praktyk, które gwarantowały realizację zamierzonych celów. Strony uzgodniły, że podczas mobilności edukacyjnej powinny zostać osiągnięte następujące efekty uczenia się:

- umiejętność przygotowania potraw i napojów kuchni portugalskiej,

- poszerzenie kompetencji językowych w zakresie języka angielskiego z uwzględnieniem języka zawodowego oraz opanowanie w stopniu podstawowym języka portugalskiego,

- udoskonalenie posługiwania się językiem obcym przez uczniów i nauczycieli podczas pracy zawodowej i w życiu codziennym,

- wiedza teoretyczna z zakresu kuchni portugalskiej z uwzględnieniem kultury, tradycji i zwyczajów,

- kompetencje międzykulturowe, zniesienie barier transgranicznych, ułatwienie mobilności na rynku pracy, ułatwienie nawiązywania kontaktów oraz otwarcie się na inne osoby i wielokulturowość,

- wyrównanie szans społecznych i zapobieganie wykluczenia społecznego, wyrobienie umiejętności pracy w zespole, pod presją czasu, radzenie sobie ze stresem.

Partnerem projektu jest organizacja Pessoa Academy, które promuje, organizuje i zarządza zdobywaniem doświadczenia zawodowego oraz programami edukacyjnymi. Głównym zadaniem organizacji jest dostarczenie zawodowego doświadczenia umożliwiającego rozwój umiejętności zawodowych i personalnych uczestników programów. Głównym miastem, w którym będą się odbywać  praktyki jest Setubal położone niedaleko Lizbony.

Pessoa Academy posiada wieloletnie doświadczenie w organizowaniu praktyk oraz staży, realizowanych w ramach programu Erasmus plus. Pessoa Academy jest jednym z 6-ciu oddziałów europejskiej organizacji edukacyjnej ENT.  ENT- Education and Traning Network- została  nagrodzona w latach 2016, 2017, 2018 i 2019 prestiżową nagrodą Star Awards dla najlepszego europejskiego organizatora praktyk zawodowych. To nasz kolejny projekt, w którym współpracujemy z  jednym z oddziałów  ETN.

Ostatnie aktualności Portugalskie smaki w Gastronomie